Montoro: ‘Mentre uns es fan les víctimes nosaltres paguem les factures’

  • La majoria del PP tomba al congrés les esmenes a la totalitat del pressupost

VilaWeb
Redacció
24.10.2012 - 11:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria el PP al congrés espanyol ha permès tombar les esmenes a la totalitat del pressupost de l’estat del 2013 (pdf), que han criticat tots els grups de l’oposició. Poc abans de l’aprovació dels comptes, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha respost les crítiques del diputat d’ERC Alfred Bosch. ‘Vostès van de víctimes de la història’, li ha dit. I ha afegit: ‘Hem donat suport els serveis públics dels catalans. I mentre uns altres fan plantejaments polítics, el govern d’Espanya paga les factures’.

Alfred Bosch havia demanat a l’executiu espanyol que preparés un fons de 16.000 milions -xifra equivalent al dèficit fiscal català- per cobrir la transició cap a la independència perquè ‘quan es quedin sense el superàvit fiscal que per a nosaltres és dèficit els hauran de cobrir d’alguna manera’. Bosch ha afirmat que Catalunya vol un acord ‘pactat, amistós i bilateral que no suposi traumes per a ningú ni infringir la llei’. Ara, ha acusat l’executiu de Rajoy d’incomplir la llei cada dia. ‘Vostés són com Napoleó, que han vingut a aquest món a defensar la llei, però no per complir-la’.

‘El pressupost més social de la història de la democràcia’

Montoro va defensar ahir els comptes estatals sense estalviar-se el to sorneguer que sovint l’ha caracteritzat. Montoro ha dit, sobre el pressupost que inclou retallades socials importants: ‘Són els pressupostos més socials de la història de la democràcia’. Aquesta frase, i d’altres, han escandalitzat l’oposició, que considera que Montoro insulta la intel·ligència dels diputats i dels ciutadans.

Montoro diu que aquest pressupost anuncia el final de la recessió i ‘són els comptes més socials de la història de la democràcia perquè dediquen 63 euros de cada 100 a la despesa social’. ‘És el pressupost d’un país en crisi, un pressupost orientat a combatre la crisi’, ha dit Montoro.

Dèficit del 3,9%

Montoro ha assegurat que el dèficit de l’administració central es va situar al 3,9% al setembre en termes de comptabilitat -que no té en compte les transferències a altres administracions-. L’objectiu de dèficit per a l’administració central al 2012 és del 4,5%, i el de les comunitats autònomes l’1,5%. Segons Montoro, l’estat espanyol està ‘molt a prop d’assolir l’objectiu de dèficit programat per al conjunt del 2012’ i ‘si a això hi afegim l’estricte compliment de les comunitats autònomes’ es farà efectiu el compliment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any