Implicats: ‘Si el Principat ha canviat tant, per què no podria canviar el País Valencià?’

  • Lectors de +VilaWeb debaten a València l'impacte de la possible independència del Principat

VilaWeb
Redacció
24.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El programa de VilaWeb TV ‘Implicats‘ acosta els protagonistes de l’actualitat als lectors membres de +VilaWeb, encarregats de conduir el debat des de fa més d’un any. Però dilluns ‘Implicats’ va estrenar un nou format que alternarà amb les entrevistes habituals, un debat entre lectors i prou, i dedicat a un sol tema. A la Sala de Ballet de la Societat Coral el Micalet quinze lectors valencians van argüir sobre les conseqüències d’una hipotètica independència de Catalunya per al País Valencià.

El debat complet, que va durar més d’una hora, el podeu seguir en vídeo en aquesta mateixa pàgina o si ho preferiu podeu veure un resum de les intervencions més destacades. Per a participar en aquest debat, que seguia el model del Town hall americans només calia ser membre de +VilaWeb i en cap moment des del diari se n’ha fet cap classe de selecció dels assistents. Els primers en demanar participar són els que van participar. Una participació que reflectia la diversitat valenciana, amb gent arribada des d’Elx o Castelló, amb gent que participa de moviment socials o partits de tot l’espectre valencianista i amb gent amb professions i vides molt diferents.

Aquest tipus de debat no cerca cap conclusió ni vol ser representatiu del conjunt de la societat. Només neix de la voluntat de deixar que les veus dels lectors s’expressen en un entorn obert a la discussió i la tolerància.

Entre els assistents al debat de dilluns hi havia alguns dels blocaires més coneguts de VilaWeb i també membres del diari com el president de la mateixa Societat Coral El Micalet Tonexto Pardiñas, el metge Virgili Paricio o el vicedegà d’Estudiants de la Facultat d’Economia de la UV Joan Sanchis.

En el debat es van veure reflectides totes les posicions encara que en general primava la sensació que la independència de Catalunya seria un estímul per al País Valencià. El temor venia de la mà d’un possible rearmament de l’espanyolisme per a impedir qualsevol classe de contagi. Les evidents diferències socials i polítiques entre el País Valencià i el Principat van ser posades de relleu però també Josep Albinyana va remarcar que si el Principat havia canviat tant en quatre anys perquè no podria canviar el País Valencià?

Alguns dels plantejaments de la possible repúblicana catalana van ser també comentats pels assistents, com ara la possibilitat que el castellà fos co-oficial, qüestió sobre la qual no hi va haver acord. El desconeixement de la realitat valenciana o el fet que el procés independentista bascule tant sobre l’economia, fet que Pau Ginés va definir com una espècie de ‘traïció’, van ser també temes de la conversa de la que no es va salvar l’actualitat electoral del Principat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any