Els catalans a l’estranger que volen votar denuncien traves del govern espanyol

  • ERC i Solidaritat recullen queixes pel tracte a les ambaixades de Londres i Pequín

VilaWeb
Redacció
23.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ambaixades i consolats espanyols de diversos països posen traves a ciutadans catalans que volen fer els tràmits per a poder votar el 25 de novembre, segons que van informar ahir Solidaritat Catalana per la Independència i Esquerra Republicana de Catalunya. Aquestes formacions han recollit alguns testimonis que expliquen que el cos diplomàtic espanyol deia als votants que les paperetes difícilment arribarien perquè eren per a unes eleccions autonòmiques de poca importància i no valien el cost d’enviar-les.

El candidat de Solidaritat, Alfons López Tena ha registrat un escrit (pdf) a la delegació del govern espanyol adreçat als ministres d’Interior i d’Afers Estrangers. En aquest document Solidaritat demana al govern espanyol que garanteixi el dret de vot de tots els ciutadans catalans residents a l’estranger.

Segons fonts de Solidaritat, el partit ha rebut moltes queixes de ciutadans residents a l’estranger, tant de Pequín com de Londres, per dir-ne dos casos ben distants entre si. A la capital xinesa els afectats van poder fer el registre per a votar, però els van dir que les paperetes no arribarien, pel cost del tràmit, excessiu per a unes eleccions de tan poca importància. En alguns casos els afectats s’han queixat del tracte rebut i de les resistències a facilitar-los el registre.

López Tena ha manifestat: ‘Si tenim constància que el dret de vot d’algun ciutadà català no s’ha respectat per la negligència del cos diplomàtic espanyol, presentarem denúncies tant a les instàncies estatals com a les internacionals.’

Segons el president d’ERC, Oriol Junqueras, hi ha ciutadans que han tingut moltes dificultats per a poder votar i per a fer els tràmits a les ambaixades espanyoles, i que el partit també ha rebut moltes queixes. ‘Volem garantir que tots els ciutadans puguin exercir el dret de vot. Tenim l’esperança que la pressió que farem ajudarà a resoldre aquests trencacolls.’

Els electors que resideixen a l’estranger, d’una manera permanent o temporal, poden sol·licitar el vot fins el 27 d’octubre.

Més informació: Què cal fer per a votar el 25 de novembre

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any