Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  16.10.2012  10:48

El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya per les tortures a Martxelo Otamendi

Deplora que l'estat no investigués les denúncies de tortura del periodista quan van tancar Egunkaria

Men?ame
 

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat (sentència) l'estat espanyol a pagar una indemnització de 24.000 euros al director de Berria i ex-director d'Egunkaria, Martxelo Otamendi, per no haver investigat les tortures que va patir durant la detenció el 2003 a mans de la guàrdia civil. La secció tercera del tribunal conclou que Espanya va vulnerar l'article 3 de al Convenció Europea de Drets Humans, que proclama el dret de no patir tracte degradant o inhumà.

El periodista va ser detingut el febrer del 2003 a casa seva per ordre de l'Audiència Nacional espanyola, que l'acusava del delicte de pertinença a banda armada juntament amb els periodistes i ex-directius d'Egunkaria Joan Mari Torrealdai, Iñaki Uria, Txema Auzmendi i Xabier Oleaga. Tots ells van ser absolts d'aquesta acusació per l'Audiència espanyola mateixa fa dos anys.

Va passar cinc dies incomunicat, durant els quals va ser torturat, segons que va denunciar després de quedar en llibertat. La denúncia va ser arxivada per les instàncies judicials espanyoles. Va ser aleshores quan Otamendi va recórrer a Estrasburg, on va denunciar que el procés judicial i la investigació a Espanya havien estat mancats de garanties i, per tant, que havia patit indefensió.

La sentència d'avui d'Estrasburg recorda els fets denunciats per Otamendi i explica que el metge forense el va examinar fins a quatre vegades durant la detenció els dies 20, 21, 22 i 23 de febrer del 2003. Tot i això, en els informes, el jutge va dir que el periodista s'havia negat a ser examinat. Quan Otamendi va ser davant del jutge, 'va declarar que havia estat objecte d'abusos durant la detenció', diu la sentència, que relata les tortures denunciades per Otamendi, com ara haver d'estar dret durant deu hores, romandre despert durant dos dies, rebre insults homofòbics, ser despullat i obligat a adoptar una posició sexual, que li havien col·locat un objecte de metall al cap que va fer un soroll similar al de la detonació d'una pistola, que havia estat cobert dues vegades al cap amb una bossa de plàstic i que va ser amenaçat de mort. 'Un cop alliberat, el demandant va denunciar els abusos. El jutge va rebutjar-ho al·legant secret de la investigació'.

Van continuar els recursos fins arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans, que avui li dóna la raó i condemna Espanya per no haver fet el que calia i no haver investigat les denúncies.

En aquesta entrevista a VilaWeb, del gener del 2010, Otamendi parlava de les tortures que va patir, entre més temes:

Martxelo Otamendi: 'La tortura és eficaç' (VÍDEO)

Men?ame