Gest de sobirania del parlament: hi haurà referèndum

  • Aprova d'exercir l'autodeterminació amb els vots de CiU, ERC, ICV, SI, Ernest Maragall, Laporta · Els socialistes s'abstenen

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya féu ahir un gest històric de sobirania aprovant la celebració d’un referèndum sobre la independència dins la legislatura vinent. Si fins ara havia aprovat un parell de declaracions en què deia que no renunciava al dret de decidir, ahir vuitanta-quatre diputats, de cent trenta-cinc, van proclamar formalment la sobirania del poble de Catalunya, que s’haurà d’exercir dins els quatre anys vinents.


Concretament, el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució pactada per CiU i ERC (pdf) que proposa de fer, prioritàriament, una consulta sobre l’estat propi la legislatura vinent. També la van votar favorablement ICV-EUiA i SI, Joan Laporta i Ernest Maragall, que va tornar a trencar la disciplina de vot. Els socialistes finalment es van abstenir, i van presentar una resolució sobre el dret de decidir, que va ser desestimada. El PSC propugnava una consulta o referèndum per a decidir el futur de Catalunya dins del marc legal. Per primera vegada en la història, doncs, el parlament ha aprovat la celebració d’un referèndum sobre la independència.

Què diu la resolució aprovada?

Després d’aquest 11 de setembre, escoltant l’anhel expressat d’una manera tan significativa, s’esdevé el moment històric en el qual resulta necessari consultar la ciutadania sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un nou Estat d’Europa.

Per aquestes raons, els grups parlamentaris sotasignats presenten la se­güent:

Resolució

1-    El Parlament de Catalunya expressa el seu reconeixement i es felicita per l’enorme èxit aconseguit a la massiva manifestació del passat 11 de setembre pels carrers de Barcelona, sota el lema” Catalunya nou Estat d’Europa l i .

2-    El Parlament de Catalunya constata que al llarg d’aq uests darrers trenta anys, una part molt important del catalanisme s’ha compromès a fons amb la transformació l’Estat espanyol per poder-hi encaixar sense haver de renunciar a les nostres legítimes aspiracions nacionals, a la nostra voluntat d’autogovern, ni a la nostra continuïtat com a nació. Però els intents d’encaix de Catalunya a l’Estat espanyol i les seves reiterades respostes són avui una via sense recorregut, Catalunya ha d’iniciar la seva transició nacional basada en el dret a decidir.

3-    És per tot això que el Parlament expressa la necessitat que Catalunya faci el seu propi camí, constatant la necessitat que el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur col· lectiu, com a única via per tal de garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, l’enfortiment demo­ cràtic i el foment de la cultura i la llengua pròpies.

4-    El Parlament insta el Govern de la Generalitat i a les forces polítiques i els agents socials i econòmics a impulsar el màxim consens pOSSible per tal de portar a terme aquest procés democràtic i el full de ruta consegüent, amb dià­ leg amb la comunitat internacional, la Unió Europea i el govern espanyol, per tal que la ciutadania de Catalunya pugui determinar en un marc de plena lliber­ tat, respecte al pluralisme, foment del debat i la convivència democràtica i sen­ se de coaccions de cap mena.

5-    El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el poble de Catalu­ nya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col . lectiu i insta el govern fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any