Mas: ‘Això no ha anat bé’

  • Rajoy li diu que no hi ha marge per negociar el pacte fiscal · Mas demana que ara es faci una reflexió a fons sobre la situació, i que caldrà prendre decisions · 'Si la constitució és una paret, aquest camí és impossible' · 'El camí de Catalunya ha de ser Europeu', ha remarcat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.09.2012 - 11:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Això no ha anat bé’, ha dit el president de la Generalitat, Artur Mas, sobre la reunió durant gairebé dues hores a la Moncloa amb Mariano Rajoy. ‘El pacte fiscal era un dels darrers intents perquè s’entengués que les aspiracions d’autogovern de Catalunya han de ser ateses. L’opinió pública catalana ha canviat molt’, ha dit Mas. ‘No hi havia marge per negociar’, li ha dit Rajoy a Mas, que ara diu que cal obrir una reflexió serena la setmana que ve al parlament i prendre decisions.

‘Si m’hagués trobat un escenari de porta oberta en el futur, jo m’hi hauria acordat. Venia aquí amb un marge i actitud suficientment constructiva, sabent que en la situació actual no hi podia haver resultats ara mateix’, ha afegit Mas.

Camí europeu

‘El camí que emprengui Catalunya ha de ser europeu i els ponts de diàleg amb espanya que es mantinguin oberts. Serà la nostra actitud diguin què diguin els altres. Procuraré que l’actitud sigui respectuosa i constructiva’, ha dit Mas.

I ha afegit: ‘Dins del marc de l’estat i de la pròpia constitució es podia fer un pacte fiscal que ens permetés gestionar els impostos, i que això ens portés a reduir els dèficits fiscals amb el pas del temps. Això és el que volíem. Això és el que no pot ser. Si això no pot ser, Catalunya no pot renunciar als seus escenaris de futur, no pot renunciar a construir el seu futur’.

Contra les amenaces

‘Que la gent se senti nació no ho canviaran les amenaces ni les lleis ni la constitució’, en referència clara a actituds d’institucions espanyoles, inclosa la del rei. I ha reblat: ‘Si Catalunya de manera pacífica o majoritària vol emprendre un camí de futur no es pot simplement posar la constitució com una paret insalvable.

Sobre les dificultats financeres i econòmiques que pot suposar, Mas ha declarat: ‘L’he calibrat tant bé la situació que ens comportem amb una gran serenitat. Però el fet que Espanya està en la situació que està significa donar esquena a opinió pública catalana, que surt al carrer de manera pacífica? Nosaltres no l’ignorem. I ara El projecte de pacte fiscal ja no té recorregut’

I Mas ha dit que el projecte català ha de ser il·lusionant: ‘Tota la gent que hi ha a Catalunya que es vol carregar de raons per avançar en el marc estatal i va veient que no n’hi ha, de raons, per manca d’interès. Potser arribaran a la conclusió que Catalunya no es pot quedar sense projecte. Catalunya ha de formular un projecte propi’.

Ruptura?

Sobre el concepte de ruptura amb Espanya, Mas ha dit això: ‘No hem de plantejar en termes de ruptura, perquè és com si hi hagués un aïllament. I prendrem decisions dins d’un marc europeu i de l’euro. Catalunya faci el que faci continuarà essent a Europa. No és una ruptura, sinó una evolució. El mapa europeu d’avui no és el mateix que el del 1990.

Fracàs del pacte fiscal

A diferència de la reunió anterior, del mes de febrer, aquesta vegada el president ha fet la conferència de premsa a la seu de la delegació del govern català a Madrid, no pas a la Moncloa. El govern espanyol no en fa cap mena de valoració, que deixa per a la presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho.

El fracàs de la proposta de pacte fiscal emmena a la convocatòria d’eleccions. Hom especula amb algunes dates que van del 18 de novembre al 2 de desembre. Però perquè es puguin fer en aquestes dates, Mas les hauria de convocar dimarts, perquè han de passar 54 dies des de la dissolució del parlament.

El context, afavorit per la grandiosa manifestació de l’Onze de Setembre, els discursos del president Mas assumint-ne el clam i la crisi interna del PSC, que no té candidat definit, brinda una situació que CiU pot voler aprofitar per reforçar la seva majoria parlamentària.

El govern podria convocar eleccions dimarts aprofitant la reunió del consell executiu del matí i l’obertura del Debat de Política General al parlament, a la tarda.

CiU veu aquestes eleccions avançades com un plebiscit, amb un programa electoral que inclouria l’objectiu de l’estat propi, assumit per CDC al darrer congrés. Això pot ser un punt de fricció amb el soci de federació, Unió, que al seu congrés va optar per una proposta confederal amb Espanya.

Tot amb tot, la idea del govern d’avançar les eleccions també inclou que al Parlament de Catalunya hi hagi una àmplia majoria de diputats, de formacions de signe divers que proposin la independència i l’estat propi al programa electoral.

Notícies relacionades:

Quin pot ser el full de ruta cap a la independència?

Petits detalls per a llegir una trobada històrica

Què en diuen els altres mitjans?

El govern espanyol insisteix en el no al pacte fiscal a través d’una nota de premsa

ERC: ‘Enterrat el pacte fiscal, és el moment de la independència’

Solidaritat diu que seria un error convocar eleccions

Navarro: ‘El temps que vivim exigeix més que mai certeses i horitzons clars’

Herrera: ‘Mas ha entrat a la reunió com a president i n’ha sortit com a candidat’

L’ANC convoca una concentració a les 19.30 a plaça Sant Jaume

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any