Gest insòlit de Juan Carlos contra la independència de Catalunya

  • Apel·la als 'valors que van brillar durant la transició' · El govern català respon que no s'hi sent al·ludit: 'Des de fa molt temps a Catalunya es plantegen propostes i solucions que en cap cas són quimeres', diu Francesc Homs

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.09.2012 - 13:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La casa reial espanyola publica una carta de Juan Carlos en què el Borbó fa una crida a la unitat dels espanyols. Quan fa una setmana justa de la històrica manifestació independentista a Barcelona, la casa reial publica de manera insòlita una carta oberta Juan Carlos publica una carta en què afirma que les dificultats només se superaran si els espanyols actuen ‘units i remant alhora’. Apel·la ‘als valors que van brillar durant la transició democràtica’ i afegeix que en les circumstàncies actuals el pitjor seria ‘dividir forces i perseguir quimeres’.

Segons que expliquen fonts de la casa reial espanyol a Europa Press, el missatge ha estat una inciativa de Juan Carlos, tot i que aquest ho va consultar amb el president espanyol, que va dir que li semblava bé.

El secretari general de CiU i portaveu de la federació al congrés espanyol, Josep Antoni Duran i Lleida, ha lamentat que Juan Carlos no reconegui la diversitat ‘perquè tothom se senti respectat i tractat justament’. Després de llegir la carta, Duran ha escrit a les xarxes socials que, tot i que Juan Carlos parla d’unitat per fer front a la crisi, ‘ni el PP va ajudar-hi quan el PSOE governava, ni ara ho fa el PSOE quan governa el PP’.

Alfred Bosch, portaveu d’ERC al congrés espanyol, ha demanat com reaccionarà Juan Carlos quan el poble català decideixi el seu futur. ‘Si algú té un problema amb el dret a decidir, amb la democràcia i amb l’autodeterminació, potser és que té un problema amb la llibertat’, ha dit en una conferència de premsa, en què també ha apuntat que els republicans catalans defensen una societat sana i viva on ser i estar. ‘Volem decidir on ser i on estar’.

Uriel Bertran, secretari general de Solidaritat Catalana, ha valorat que el rei tenia raó perquè el pitjor que podia fer el poble català era ‘no mantenir-se unit a favor de la independència’. ‘Com ho vam estar a la manifestació de l’Onze de setembre’, ha dit, i ha apostat perquè els catalans es mantinguin units de cara a sortir de la crisi, posar fi a l’espoli fiscal i aconseguir la independència política. ‘Aquest és el projecte d’unitat que necessita el poble català’, i ha demanat al president Mas que no faci cas a crides com la de Juan Carlos.  

Us oferim la carta íntegra, traduïda al català:

‘No sóc el primer i amb seguretat no seré l’últim entre els espanyols que pensa que en la difícil conjuntura econòmica, política i també social que vivim és imprescindible que interioritzem dues coses fonamentals.

La primera és que només superarem les dificultats actuals si actuem units, caminem junts, unim les nostres veus, remem alhora. Ens trobem en un moment decisiu per al futur d’Europa i d’Espanya i per a assegurar o arruïnar el benestar que tant ens ha costat d’aconseguir. En aquestes circumstàncies, el pitjor que podem fer és dividir forces, encoratjar dissensions, perseguir quimeres, aprofundir ferides. No és una bona època per a escodrinyar les essències ni per debatre si són gossos llebrers o conillers els qui amenacen el nostre model de convivència. És una època, per contra, més adequada per a l’acció decidida i conjunta de la societat, a tots els nivells, en defensa del model democràtic i social que entre tots hem elegit.

La segona és que, des de la unió i la concòrdia, hem de recuperar i reforçar els valors que s’han destacat en les millors etapes de la nostra complexa història i que van brillar en particular en la nostra transició democràtica: la feina, l’esforç, el mèrit, la generositat, el diàleg, l’imperatiu ètic, el sacrifici dels interessos particulars en nom de l’interès general, la renúncia a la veritat en exclusiva.

Aquests són els valors d’una societat sana i viva, la societat que volem ser i on volem ser per superar, entre tots, les dificultats que vivim avui.’

Notícies relacionades:

Cançons contra els Borbons

El govern català avisa la Moncloa que la reunió de dijous és decisiva

PP i PSOE: Ni concert, ni federació, ni independència

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any