PP i UPyD enterren, units, la ILP ‘Televisió sense fronteres’

  • Tots dos voten al parlament espanyol contra la proposta d'Acció Cultural del País Valencià · Havia de permetre la recepció de televisions en les comunitats d'una mateixa llengua

VilaWeb
Redacció
12.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ILP Televisió sense fronteres no ha superat el dia clau. El PP hi va votar contra al ple del congrés espanyol d’ahir, amb el pretext que era ‘tècnicament impossible’. La proposta de llei, formulada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), havia de permetre que les televisions en una mateixa llengua es poguessin rebre en totes les comunitats autònomes que la parlen.

Era una reacció al tancament de les emissions de TV3 al País Valencià executat pel president Camps.

El diputat Ramón Moreno ha anunciat en nom del grup parlamentari del PP al congrés el vot contrari del seu grup al tràmit parlamentari de la ILP. L’anunci implica que els populars han decidit utilitzar la seva majoria absoluta sense tenir en compte el consens polític i social en favor de la ILP, signada per 651.000 ciutadans. A favor, hi han votat els grups del PSOE, Nafarroa Bai, Compromís, ERC, Amaiur, el PNB, IU i CiU.

Moreno ha justificat el vot negatiu pels costos econòmics de la seva implementació, d’una banda, i perquè l’espectre radioelèctric és un bé escàs, d’una altra.

La clau del ple d’avui, la tenia el Partit Popular, el vot negatiu del qual no s’ha sabut fins a l’hora de la votació. La ILP va ser acceptada en l’anterior legislatura, amb l’abstenció dels populars. I el nou govern del PP hauria pogut retirar-la si hagués volgut, però en canvi l’havia mantinguda viva. Si el PP s’abstenia en la votació d’avui, aleshores s’hauria posat en marxa el procés legislatiu. Al final ha votat que no juntament amb UPyD i, per tant, la ILP desapareix. 

La ILP va arribar al congrés després d’una llarga campanya d’Acció Cultural, en què es van aplegar 651.650 signatures. El govern socialista espanyol en un primer moment la va vetar, però després va reconsiderar la decisió i va permetre que fos acceptada per les corts.

Decisió política, segons ACPV

Per ACPV, ‘és evident que la posició del PP és fonamentalment una posició política que s’amaga darrere d’excuses sense fonament, una posició que ha explicitat el seu company ideològic i de vot, el grup UPyD, amb una intervenció agressiva en el seu espanyolisme intransigent, excloent i radical’. L’entitat es pregunta: ‘No són conscients que negar el reconeixement de la diversitat lingüística i cultural de l’estat no la farà desaparèixer, sinó que, al contrari, augmentarà el sentiment de distanciament respecte a un estat en el qual cada dia ens sentim menys representats i respectats?’

Tot i això, l’ACPV valora positivament la mobilització ciutadana que ha permès dur aquesta ILP fins al congrés. En aquest sentit, entén que la

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any