Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  31.07.2012  19:29

El govern de l'Aragó aprova la llei que margina el català i l'aragonès

El text arribarà a les corts al setembre per començar els tràmits parlamentaris

Men?ame
 

El govern aragonès ha aprovat la nova llei de llengües, presentada per la consellera de Cultura Dolores Serrat, que desprotegeix el català i l'aragonès. La llei començarà els tràmits parlamentaris a partir del setembre, tal com explica el diari aragonès Arredol.

En el text de la llei, el govern evita d'anomenar català a la llengua de la Franja i fa referència a la 'llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental'. A més, el text suprimeix el Consell de les Llengües de l'Aragó i fusiona en una sola Acadèmia  Aragonesa de la Llengua les acadèmies de l'aragonès i el català de l'Aragó, previstes a l'anterior llei --encara vigent-- tot i que no es van arribar a crear.

La llei vigent fins ara, aprovada a les Corts de l'Aragó el desembre del 2009, no fa oficial el català, però el qualifica de 'llengua pròpia, original i històrica' i en promou la conservació. El text que el govern ha suprimit reconeixia la pluralitat lingüística d'aquella comunitat, on a banda l'espanyol, s'hi parla català i aragonès, i el dret dels ciutadans de les zones on es parlen aquestes dues llengües de servir-se'n per adreçar-se a l'administració o d'assegurar-se'n l'ensenyament.

La nova llei 'reconeix el dret dels parlants a fer servir les llengües i les modalitats lingüístiques pròpies'; en remarca l'ús voluntari, en contraposició a l'aprenentatge i ús administratiu sempre obligatori de l'espanyol. Els ciutadans, diu el text, es podran adreçar a les administracions amb la seva llengua, i aquestes podran respondre en la mateixa llengua només si volen. A més, els topònims podran ser 'els emprats tradicionalment', però sempre a més de l'espanyol.

Opinió contundent de Natxo Sorolla: 'La conservació del català a la Franja serà difícil, si no es legisla com cal'

Entrevista a Alfredo Sancho, batlle de Benavarri: 'Si li dic català, munten un Cristo. Són la caverna absoluta'