El govern valencià, el primer que demana la intervenció de l’estat

  • El Consell se sotmetrà al fons de liquiditat autonòmic, que implicarà una vigilància per part de l'estat i unes estrictes condicions pressupostàries i financeres

VilaWeb
Redacció
20.07.2012 - 13:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern valencià és el primer que ha demanat de sotmetre’s al fons de liquiditat de les comunitats autònomes (pdf) aprovat pel govern espanyol i convalidat justament ahir pel congrés amb els vots del PP. Així ho ha anunciat el vice-president del Consell, José Císcar, que no ha precisat la quantitat de diners que es demanaran a aquest fons de l’estat. Aquests diners hauran de servir per compensar la impossibilitat d’emetre deute (la qualificació del deute és de bo escombraries) i el govern s’haurà de sotmetre a uns estrictes condicions de vigilància per part de l’estat.

‘La comunitat valenciana, igual que passa en unes altres autonomies, patix les conseqüències de les restriccions de liquiditat que s’han imposat en els mercats com a conseqüència de l’actual crisi econòmica’, ha dit Císcar. Nega que disposar d’aquests diners del fons de liquiditat hagi d’implicar encara més ajustaments i retallades. Però el ministre d’Economia, Luis De Guindos, va recordar que les comunitats que s’hi adherissin haurien de complir unes condicions estrictes, des del punt de vista pressupostari i financer’. I efectivament avui el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha confirmat que l’accés a aquest fons de liquiditat obligarà el govern valencià a complir ‘unes noves condicions’.

Condicions

I què implica que una comunitat se sotmeti a aquest fons? El govern autonòmic no podrà emetre valors, ni concertar crèdits a l’estranger (de fet, aquest problema ja el tenia ara el Consell), si no és que disposa del permís del govern espanyol. A més, haurà de presentar i acordar amb el govern espanyol un nou pla d’ajustament, que implica presentar un pla detallat de tresoreria, amb el calendari i els pressupostos mensuals d’ingressos i pagaments, el saldo del deute, el perfil dels venciments dels pròxims deu anys i les necessitats d’endeutament; cada mes s’hauria d’actualitzar aquest pla de tresoreria, i cada any el pla d’ajustament.

En aquest document podeu veure totes les condicions que haurà de complir el govern valencià.

Informació relacionada: Rajoy prepara els ‘homes de negre’ per a intervenir les comunitats

El Fons de Liquiditat s’explica en el decret llei aprovat pel govern espanyol,aquest document de catorze pàgines(pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any