Barceló acusa Bauzá de voler ‘eliminar el poble, la cultura i la llengua’

  • Va ser reelegit secretari general amb el 96% dels vots en el 21è congrés del PSM · Iniciativa-Verds també ha fet avui la seva segona assemblea

VilaWeb
Redacció
17.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari genaral del PSM-Entesa Nacionalista, Biel Barceló, va ser reelegit ahir al càrrec en el 21è congrés de la formació amb el 96% dels vots. En el discurs que va fer per clausurar el congrés, va acusar al president del govern, José Ramón Bauzá, de voler ‘eliminar el poble carregant-se la llei de normalització lingüística després de 26 anys de consens’.

Barceló va explicar que ‘mai un president havia hagut de ser protegit per policies per poder-se moure pels pobles i ciutats de Mallorca’. Segons Barceló, ‘mai un president no havia fet tant per carregar-se la nostra cultura i la nostra llengua’ i ‘mai tanta gent no s’havia aixecat per defensar els nostres drets com a poble’.

També va parlar de la sortida de la crisi que, segons Barceló, a les Illes és doble: ‘Una forta crisi econòmica i social i la provocada pel l’aprofitament de la situació per desmentellar l’estat del benestar’.

El congrés va aprovar fer una passa més cap a la confluència amb els socis actuals de coalició al parlament, Iniciativa-Verds i Entesa per Mallorca, i preparar el terreny per a la creació d’una marca electoral conjunta i la creació d’una direcció col·legiada.

El PSM-EN es marca com a objectiu principal del congrés generar i debatre propostes per a ‘la reactivació de l’economia i la creació de llocs de feina’. L’actual secretari general, Biel Barceló, coordinador de l’equip redactor de la ponència i candidat a la reelecció, afirma que ‘cal situar les persones en el centre del sistema econòmic perquè l’important són les persones, no els bancs’. Barceló lamenta que es destinin milers de milions d’euros a rescatar les entitats financeres, i els governs no es preocupin per ‘rescatar les persones que ho passen malament’.

El secretari general del PSM-EN ha explicat que proposen la sobirania fiscal, és a dir, ‘un pacte fiscal basat en el concert econòmic per tal de decidir des d’aquí què feim amb els nostres imposts’ i acabar amb ‘l’espoli fiscal’. La ponència també incideix en la necessitat d’abordar la qüestió dels ingressos, per tal que ‘els qui més tenen hi aportin més’, i en la recerca, la innovació, la diversificació econòmica i el suport a l’economia productiva per tal de superar el ‘monocultiu turístic’ sense tornar a donar suport a l’economia en el sector de la construcció, per tal de deixar de ser ‘un país només de cambrers i picapedrers’.

La proposta estrella del congrés és la sobirania fiscal, però una de les novetats destacades de la ponència és la incorporació de la independència com a objectiu de la formació. Les joventuts del partit han aconseguit d’incloure a la introducció de la ponència la referència a l’objectiu independentista.

Iniciativa-Verds, també

Per la seva banda, els socis ecologistes del PSM, Iniciativa-Verds, també ha celebrat el seu segon congrés avui. Hi ha aprovat aquesta estratègia de confluència en un tercer espai per crear una alternativa capaç de trencar el bipartidisme i la polarització política a les Illes.

 

Més informació: Entrevista amb Biel Barceló: ‘Hem de superar el concepte de nacionalisme i parlar de sobiranisme i mallorquinisme polític’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any