Aina Moll, doctora honoris causa per la UOC

  • La lingüista menorquina va ser directora general de Política Lingüística del govern Pujol

VilaWeb
Redacció
08.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha investit avui doctora honoris causa a la lingüista Aina Moll. La distinció vol reconèixer la figura d’aquesta filòloga per la seva contribució a la normalització lingüística dels territoris de parla catalana. L’obertura i la cloenda de l’acte han anat càrrec de la rectora, Imma Tubella, mentre que la ‘laudatio’, l’ha feta Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

En la seva intervenció, Moll ha reivindicat noves estratègies en la promoció i difusió amb què el català es posicioni com a llengua vehicular en els territoris de parla catalana, i ha demanat que tota la comunitat que parla català tingui ‘el coratge de defensar-la com a llengua pròpia’. Alhora, ha apostat perquè s’apliqui ‘una política lingüística més exigent i difícilment atacable’. Moll ha tancat el discurs amb un missatge: ‘És possible el recobrament total de la llengua, si tots els catalans ho volem.’

Aina Moll (Ciutadella, 1930) és filla de Francesc de Borja Moll, amb qui va col·laborar en l’obra del ‘Diccionari català-valencià-balear’. El 1953 es va llicenciar en Filosofia i Lletres, especialitat de Filologia Romànica. Després amplià estudis a París, Estrasburg i Zuric, entre més. Membre del Grup Català de Sociolingüística, fou directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya del 1980 al 1988. L’any 1993 va ingressar a la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). L’any 1990 va publicar ‘La nostra llengua’ (Ed. Moll, 1990) i l’any 2004 la biografia ‘Francesc B. Moll: la fidelitat tossuda’ (2004). És Creu de Sant Jordi i Premi Ramon Llull.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any