NotÝcies

Diumengeá 06.05.2012á 06:00

Lluita familiar i ve´nal contra l'enderrocament de VilĚla UrÓnia

Els descendents de Comas i SolÓ denuncien que l'Ajuntament vol tirar a terra la torre que el cientÝfic va deixar en llegat al patrimoni municipal

Men?ame
 

Els descendents del científic Josep Comas i Solà s'han mobilitzat per evitar que l'Ajuntament de Barcelona tiri a terra Vil·la Urània, una torre situada al carrer Saragossa, 29, que Comas i Solà va deixar en testament a la propietat municipal. L'historiador Dani Cortijo n'alertava al seu bloc, i ràpidament van començar les reaccions entre els veïns i a les xarxes socials. Fa uns dies que a la reixa de la finca hi ha un cartell que anuncia que l'enderroc començarà demà i per això els hereus han fet arribar una carta (pdf) al consistori en què exigeixen que s'aturi l'enderroc de manera immediata.

Josep Comas i Solà fou un astrònom de prestigi internacional del tombant del segle passat. Fou el primer director de l'Observatori Fabra i des de la torre de Vil·la Urània va fer un gran nombre de descobriments, com els d'onze asteroides, a un dels quals posà el nom de Barcelona. En el seu testament, va deixar la finca a l'ajuntament de la ciutat amb la condició que aquest la destinés a fer-hi un observatori popular, un grup escolar o alguna altra institució cultural que es considerés adient.

El llegat es va fer efectiu el 1957, vint anys després de la seva mort, i poc després que morissin la muller i la germana del científic. Aleshores l'ajuntament no va complir la voluntat de Comas i Solà i va deixar la finca abandonada. No va ser fins uns quants anys després que s'hi va fer una escola bressol.

Ara els hereus de Comas i Solà alerten de la intenció del consistori de tirar a terra la torre i demanen que s'aturi l'enderroc. Segons que diuen, no hi ha prevista cap construcció immediata a la finca, i per això consideren que 'no té sentit que se'n faci un enderroc urgent i sense donar informació a la família'. L'ajuntament --continuen explicant-- argumenta l'enderroc per la manca d'higiene i l'estat ruïnós de la torre, però la família respon: 'La finca es troba en perfecte estat de conservació; és més, fins el 2010, estava en perfecte ús com a escola bressol municipal'.

'Enderrocar la Vil·la Urània suposaria, no només deixar sense efecte el llegat que es va fer a l'ajuntament sinó també causar un dany irreparable al patrimoni cultural de la ciutat de Barcelona i de molt difícil reparació als seus hereus legítims i als descendents d'en Josep Comas i Solà', diuen els familiars en la carta que han fet arribar a l'ajuntament. 

Suport a la xarxa i concentracions al carrer

Les veus en contra de l'enderroc han anat creixent aquestes últimes setmanes. Queda palès, per exemple, en la quantitat de piulades que s'apleguen sota l'etiqueta #salvemvillaurania de Twitter. A més, s'ha convocat una concentració a la cruïlla entre la via Augusta i els carrers Madrazo i Saragossa, on es troba la torre Vil·la Urània, per a aquest migdia, i una altra per a demà a dos quarts de nou del matí, quan es vol formar una cadena humana davant de les màquines de demolidores.

Men?ame