Tracte inhumà als interns lesionats al CIE Zona Franca

  • Així ho denuncia l'advocat, que avisa que al centre no tenen l'atenció sanitària adequada i que els han deixat aïllats · Demà podrien ser expulsats a Geòrgia

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.04.2012 - 21:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘En David no podia ni seure, i es retorçava de dolor per les ferides que té a l’abdomen’, explica a VilaWeb Andrés Garcia, l’advocat de David Brakdze, un dels quatre interns d’origen georgià que s’han lesionat aquesta nit passada i que eren en vaga de fam al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. Després de ser tralladats a l’hospital, els han tornat al vespre al CIE, aïllats en una cel·la, sense l’atenció sanitària òptima i sense poder parlar amb la família, tal com ha denunciat l’advocat.

Els quatre interns, tots d’origen georgià, havien de ser expulsats aquest divendres, i ja feia gairebés dues setmanes que eren en vaga de fam per protestar pels maltractaments que patien, tant ells com uns altres interns, com el rus Sergei Breev, que diumenge fou estomacat per un policia fins al punt que va haver de ser traslladat a urgències, amb una costella trencada i unes quantes fissures.

Els quatre interns georgians s’han lesionat a l’abdomen i als braços i han estat ingressats, dos a l’hospital de Bellvitge i un altre al Clínic. Després, els han tornat al centre d’internament.

‘Aïllats i sense mantes’

‘Presentaré un escrit de queixa al jutge de control del CIE i un altre al jutjat que va decretar l’internament, exigint que els traslladin a l’hospital o a casa seva. Perquè al centre no tenen les condicions mínimes d’atenció, no els donen ni mantes, els han deixat aïllats’, explica Andrés Garcia.

L’advocat amb prou feines ha pogut veure David Brakadze; la policia li denegava la visita al·legant que l’atenia la infermera, però s’ha negat a marxar i ha dit als agents que no es mouria d’allà fins que no el deixessin veure l’intern. Finalment, li ho han permès. Garcia també remarca el fet que des de l’hospitalització dels interns cap autoritat del centre ni de la policia espanyola, que és qui el gestiona, no es posés en contacte ni amb ell ni amb la família. VilaWeb ha provat al llarg de tot aquest dijous de disposar informació de la policia espanyola sobre la situació i l’estat dels interns ferits però no ha obtingut cap resposta.

Ara per ara no està clar si Brakadze i els altres tres georgians seran expulsats demà, tal com estava previst.

A David Bakradze se’l vol expulsar per cometre diversos robatoris amb una ordre dictada fa cinc anys, i per més que posteriorment una jutgesa sentenciés que no havia de ser expulsat pel seu arrelament familiar. Bakradze va cometre diversos robatoris però compta ara amb el suport de la seva parròquia de Girona, on viu amb la seva dona i dos fills, que s’ha bolcat en suport a ell i la seva família.

Avui mateix al parlament, el Sínc de Greuges, Rafael Ribó, ha recordat que la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, li va denegar d’accedir al CIE de la Zona Franca, poc després de la mort d’un intern en circumstàncies poc clares. Ribó ha denunciat que els CIE són presons amb interns sense drets’.

Fernández Díaz haurà de respondre

El ministre de l’Interior espanyol haurà de respondre sobre els casos de maltractaments al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. El diputat d’ICV Joan Coscubiela li va fer arribar dimecres unes quantes preguntes (pdf) arran de la informació publicada per VilaWeb, i Jorge Fernández Díaz les haurà de respondre per escrit. Coscubiela demana al ministre si pensa obrir una investigació sobre els maltractaments policíacs denunciats per interns i si té intenció d’adoptar cap mesura per a evitar que hom agredeixi les persones retingudes als CIE. ‘O pensa continuar impassible malgrat les moltes agressions que s’han denunciat?’, acaba dient-li. El ministre espanyol visitarà dilluns el CIE de la Zona Franca, acompanyat de mitjans de comunicació.

Fa temps que les entitats de defensa dels drets humans avisen que, en aquests centres, s’hi violen els drets humans. Semblantment va manifestar-se a VilaWeb l’advocat José Javier Ordóñez, autor d’un dictamen del Col·legi d’Advocats, segons el qual els CIE són ‘presons plenes de gent que no ha comès cap delicte’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any