Dos jutjats investiguen maltractaments al CIE de la Zona Franca

  • Tres interns són en vaga de fam en protesta per les agressions que diuen que han rebut de la policia

VilaWeb
Redacció
24.04.2012 - 12:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona ha admès a tràmit la denúncia per maltractaments de David Bakradze, un gironí d’origen georgià sobre el qual pesa l’amenaça d’expulsió aquesta mateixa setmana. Bakradze, intern al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca, va començar una vaga de fam en protesta pels maltractaments per part de la policia que custodia la polèmica instal·lació i ara aquesta denúncia contra els caps de la policia ha estat admesa a tràmit, de manera que el jutjat d’instrucció ja ha començat a investigar-ho.

David Bakradze també va presentar un recurs per infracció de drets constitucionals al jutjats contenciós número 2 de Girona, que l’ha admès i que també emprendrà ara una investigació. Justament va ser el contenciós número 3 de Girona qui va ordenar l’expulsió de Bakradze. En principi, amb les investigacions obertes pels dos jutjats esmentats, aquesta expulsió hauria de quedar aturada. 

VilaWeb va aconseguir de parlar ahir amb David Bakradze. En una curta conversa, va mostrar-se cansat, ja que fa vuit dies que només pren aigua. Va confirmar que són tres les persones intenades en el centre que continuen en vaga de fam, i va reiterar les acusacions contra la policia, tot afirmant que el van colpejar en una habitació sense càmeres per haver reclamat atenció mèdica per a un altre retingut.

A David Bakradze se’l vol expulsar amb una ordre dictada fa cinc anys, tot i que posteriorment una jutgesa va exigir que no fos expulsat pel seu arrelament familiar. Bakradze va cometre diversos robatoris però compta ara amb el suport de la seva parròquia gironina que s’ha bolcat en suport a ell i la seva família.

Denúncies de vulneracions de drets fonamentals

Els CIE van ser creats pel ministre Álvarez Cascos l’any 1999. Com que es considera que són una instal·lació transitòria, pensada només per a mantenir-hi un màxim de dos mesos a estrangers sense papers, el seu funcionament no està regulat ni fiscalitzat per cap institució. El Col·legi d’Advocats, institucions de dret humans i diversos partits polítics han denunciat el que qualifiquen de ‘petits Guantànamos’ plens ‘de gent que no ha comès delictes’. Moltes veus han criticat també la poca transparència. De fet, la setmana passada la delegada del govern espanyol a Catalunya va prohibir al Síndic de Greuges accedir al recinte, decisió que ha estat considerada com a ‘molt greu’ per tots els partits excepte el PP i Ciutadans.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any