Què diu el full de ruta de l’ANC?

  • Repassem els punts i situacions més notables que preveu l'ANC en la pugna per la independència

VilaWeb
Redacció
12.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana(ANC) va constituir-se jurídicament dissabte. Un dels punts aprovats pels membres de ple dret de l’ANC va ser el full de ruta per a aconseguir la independència. VilaWeb TV us ofereix el vídeo íntegre de l’acte constituent.

Tot seguit repassem els punts més destacats del full de ruta:

10 de març de 2012 – 11 de setembre de 2012
Consolidació: Marxa per la Independència ‘Catalunya, nou estat d’Europa’

Aquests mesos són, per l’ANC, una fase de consolidació, durant la qual s’haurà fomentar el debat sobre la necessitat d’un estat propi a tots els racons i en tots els sectors de Catalunya.

També proposa d’aconseguir l’adhesió dels ajuntaments a l’Associació de Municipis per la Independència, ‘la clau de volta que ha de lligar l’acció del moviment civil amb l’acció política de les institucions’.

El 23 de juny 2012 començarà a organitzar-se la Marxa per la Independència, estructurada en deu columnes. Per la Diada Nacional, les deu columnes confluiran a Barcelona per manifestar-se sota el lema ‘Catalunya, nou estat d’Europa’.

12 de setembre de 2012 – mitjan 2013
Consultes sobre la independència organitzades pels ajuntaments

Preparació de consultes populars sobre la independència. Les organitzaran els ajuntaments i totes es faran el mateix dia, a mitjan 2013, i a tants municipis com sigui possible. La pregunta serà similar a la d’Arenys de Munt (‘Esteu d’acord que Catalunya esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?’).

Si un ajuntament no volgués fer-la, l’organitzaria l’assemblea local de l’ANC.

Durant aquest procés, l’ANC instarà els partits parlamentaris a incorporar l’objectiu de la independència als programes electorals i promourà accions com ara la insubmissió fiscal.

També serà en aquest termini que es redactaran les bases de la nova constitució catalana.

2013 – 2014 o dellà; fase final
Preveu possibles situacions diverses, si el resultat de les consultes fos favorable a la independència:

A. El president de la Generalitat assumirà el resultat i emprendrà converses amb el govern espanyol per negociar les condicions de separació.

B. Si el govern espanyol s’hi negava, el president català dissoldrà el parlament i convocarà eleccions. Els partits que s’hi avinguin proposaran la convocatòria d’un plebiscit nacional després de les eleccions.

Aquest referèndum nacional s’hauria de fer, tant com fos possible, l’11 de setembre de 2014, com a data simbòlica. I per a considerar-lo vàlid hauria de tenir un resultat favorable superior al 55% dels votants.

C. Si l’estat espanyol impedia el referèndum, el Parlament de Catalunya proclamarà la independència unilateralment.

D. Si aquesta opció tampoc no era possible, per un impediment físic de l’estat espanyol, els diputats catalans del parlament, del congrés, del senat i del parlament europeu, es reunirien en una ciutat europea i farien la declaració unilateral d’independència.

E. En els casos C i D, en què es preveu l’impediment d’un plebiscit pel govern espanyol, el full de ruta proposa de seguir, com a complementaris de l’acció dels càrrecs electes, els procediments establerts per l’Agència del Cens Nacional del Poble Català. L’Agència ha obert un cens en què es poden inscriure voluntàriament tots els qui es considerin membres de la nació catalana. El cens ha de servir perquè voti sobre la independència ‘el poble català’ i no ‘la població’ de Catalunya, amb la finalitat de legitimar un marc democràtic nacional i de preparar un plebiscit organitzat pel poble català, amb observadors internacionals que farien de mitjancers internacionals.

F. L’ANC insisteix que ‘caldrà preveure totes les sortides de les moltes situacions diferents que es puguin presentar’. En tot cas, preveu que, si guanyava el sí en el referèndum d’autodeterminació, es redactaria una constitució catalana que se sotmetria a referèndum i es negociarien amb el govern espanyol els termes de la secessió.

Fase posterior

La fase definitiva serà l’obtenció de la plena unitat nacional, si així ho acorden la resta de parlaments, en la forma d’unió federativa que els pobles de la nació catalana decideixin.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any