L’ANC marca un full de ruta cap a la independència

  • Prop de 7.000 assistents van omplir ahir el Palau Sant Jordi en l'acte constituent de l'Assemblea Nacional Catalana · L'objectiu: un referèndum el 2014

VilaWeb
Redacció
11.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Prop de 7.000 independentistes s’aplegaren ahir al Palau Sant Jordi per assistir a l’acte de constitució de l’Assemblea Nacional Catalana. Els 3.000 membres de ple dret van aprovar els estatuts, el reglament intern i el full de ruta cap a la independència, que preveu crear una majoria social per treballar per la independència i celebrar un referèndum el 2014.

VilaWeb TV us oferiex el vídeo íntegre de l’acte constituent.

Els membres de l’ANC també van votar i aprovar l’informe del secretariat i del consell permanent, i van descartar, per majoria absoluta, que l’ANC es pugui presentar mai en una convocatòria electoral. L’assemblea va escollir com a fedataris de l’acte Ferran Requejo, Salvador Cardús, Mossèn Dalmau i Muriel Casals.

L’acte, el va obrir l’actriu Carme Sansa, que va declarar: ‘Tot això va començar el 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt’. Durant bona part del matí es votaren esmenes i propostes i hi va haver actuacions de la coral Poble que canta.

Desenes d’intel·lectuals han apadrinat aquesta iniciativa que vol continuar la tasca de mobilització social que les consultes van portar a la seva màxima expressió fins ara.

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals; el president del Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), Aureli Argemí, i el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal, van intervenir en representació de tres grans entitats catalanes que donen suport a la iniciativa.

Muriel Casals va destacar la importància del dia d’ahir, ‘resultat de tot l’esforç de la societat civil’, i va animar tothom a participar en ‘iniciatives com l’ANC que treballen amb el mateix horitzó’. Per la seva banda, Aureli Argemí va dir que els catalans no només havien superat la por de tres dècades enrere sinó que havien donat un pas ferm cap a la independència. ‘Hem demostrat que som més conscients que la recuperació de la sobirania és un dret i un deure. Que el futur depèn de nosaltres, dels qui creiem que la llibertat no es dóna sinó que, des de la base social unida, es pren’. El batlle de Vic va recordar que des de la sentència del TC contra l’estatut ‘perilla la nostra identitat, i l’únic camí és la independència’. Per això va defensar que els catalans han de ser lliures ‘per dignitat’ i que la unitat serà bàsica.

El discurs final va anar a càrrec de l’actor Sergi López, que va parlar amb contundència i claredat sobre la independència, ‘el principi, i no el final’, del camí. L’actor vilanoví va declarar que la independència era massa a prop com per deixar-la escapar i va acabar amb el clam ‘Visca la terra, visca els Països Catalans lliures i independents’.

L’ANC és des d’ahir una realitat jurídica, que té intenció de treballar per a complir el full de ruta marcat. Un cop deixada enrere la primera fase, ara ha començat la segona, la de la consolidació de l’assemblea, que clourà el proper Onze de setembre amb una marxa per la independència. En el manifest, l’ANC denuncia els ‘continus intents d’assimilació’ de Catalunya per part d’Espanya i la constant negativa de l’estat de reconèixer Catalunya com a nació.

Suport dels intel·lectuals

Personalitats més o menys veteranes i habituals dels fòrums de l’independentisme activista han donat suport al projecte amb col·loquis i debats pertot: Aureli Argemí, Carles Boix, Moisès Broggi, Jordi Carbonell, Salvador Cardús, Muriel Casals, Patrícia Gabancho, Elisenda Paluzie, Ferran Requejo, Francesc Ribera (Titot), Pep Riera, Miquel Sellarés, Josep Maria Terricabras i més seran demà a la primera fila del Sant Jordi.

També va assistir a l’acte representants dels partits (CiU, ERC, ICV, SI, CUP, i Reagrupament) i dels sindicats (UGT i Intersindical-CSC), amb una bona representació de batlles de l’Associació de Municipis per la Independència i amb alguns representants de l’esquerra abertzale basca.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any