Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  23.02.2012  11:38

Escàndol al congrés pel vet del PP a Alfred Bosch

Els populars impedeixen que formi part de la comissió de secrets oficials

Men?ame
 

El PP ha vetat finalment la presència del portaveu d'ERC-Reagrupament-Catalunya Sí, Alfred Bosch, a la comissió de secrets oficials del congrés espanyol. Bosch havia dit que amb aquesta decisió començava 'una cacera de bruixes ideològica': 'El vet és per les idees que represento.' Aquesta comissió controla l'ús dels recursos reservats, estudia informes secrets i rep a porta tancada el director del CNI, i els ministres de Defensa, Interior i d'Estrangers.

El grup Esquerra Plural (IU, ICV, EUiA i Cha) ha donat suport a ERC i el diputat Joan Josep Nuet ha recordat al PP que al congrés totes les formacions i diputats són democràtics i que qualsevol argument en contra d'aquest principi 'és inassumible'. 'Es comença vetant preguntes als grups parlamentaris, se segueix vetant diputats, i no sabem si es vetaran idees', ha dit Nuet, que ha afirmat que la línia del PP és 'preocupant'.

La comissió s'ha constituït avui al ple de congrés mitjançant una votació secreta on se n'han elegit els representants. Aquests portaveus havien de ser elegits amb el suport de tres cinquenes parts del ple del congrés, això és aproximadament 210 vots si hi assisteixen tots els diputats, i la cortesia parlamentària feia fins ara que sempre sortissin elegits per unanimitat tots els membres. Però en aquest cas no ha passat; el PP ha vetat Bosch i ha deixat, a més, el grup mixt sense representant.

Al grup mixt li pertocava, com a la resta de grups, un representant. En aquesta legislatura el mixt està format per set diputats d'Amaiur, tres d'ERC, i vuit diputats més de la resta de formacions parlamentàries.

El portaveu del PP al congrés, Alfonso Alonso, ho va justificar aquest dimecres pel 'sentit d'estat' i va recordar que a la comissió de secrets oficials 's'hi ventilen' informacions sensibles que -segons es desprèn de la seva intervenció- no haurien d'anar a mans de la direcció actual dels republicans a Madrid. 

Fonts del PP atribueixen la decisió a 'l'aliança' que ERC ha establert amb Amaiur dins del Mixt i apunten que no és la persona 'idònia' per ser present a la comissió.

Per això el diputat del BNG Francisco Jesús Jorquera ha proposat una nova votació per omplir la vacant del grup mixt amb Joan Tardà en comptes de Bosch, i així comprovar si el veto és a la persona o bé al partit. Però el president del congrés, Jesús Posadas, ha negat la petició i ha dit que es votés en un altre ple.

Men?ame