Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  19.12.2011  06:00

Autor/s: Pere Cardús i Cardellach

Es mor Josep Serra 'Cala', històric militant independentista

El comiat es farà demà a les dues de la tarda al crematori de Torremila de Perpinyà

Men?ame
 

La mort ahir de Josep de Calassanç Serra, més conegut com a 'Cala', ha sacsejat els ambients nacionalistes a la Catalunya Nord i els grups independentistes arreu del país. Conegut pel seu llarg compromís de dècades amb l'independentisme i la cultura catalana el Cala no va superar una operació de cor a Montpeller, després d'haver-ne remuntat unes quantes. El comiat es farà demà a les dues de la tarda al crematori de Torremila de Perpinyà.

Es va exiliar a Catalunya Nord en el període que va ser membre de Terra Lliure, organització que va cofundar els anys setanta. Des d'aleshores, va esdevenir un puntal de la cultura i de l'activisme polític nord-català. Era president del Casal Jaume I de Perpinyà i estava vinculat molt activament a l'associació cultural Aire Nou de Bao i a Ràdio Arrels.

La seva actitud afable i el seu somriure sempre franc van ajudar-lo a crear col·lectius i a animar a molts nord-catalans desencantats a reprendre la lluita per la recuperació del català i les expressions culturals pròpies. La família Serra, sempre disposada a tot, és imprescindible per encendre cada any la flama del Correllengua i la commemoració del Tractat dels Pirineus, així com les jornades de l'IdentiCat, a Bao.

El 2002 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla per la seva aportació a la lluita per la catalanitat de Catalunya Nord. També va estar vinculat a la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) i a l'equip Criteri, per l'autocentrament dels catalans.

Professionalment, Josep de Calassanç Serra era editor i llibreter, i va iniciar autors i editors que només publicaven en francès a fer-ho en català. També va coordinar l'elaboració del llibre 'Qui sem els catalans del nord'.