Dia de l’Escriptor Empresonat a VilaWeb

  • El PEN celebra aquesta diada internacional a la redacció del diari, amb lectures de textos i poemes d'escriptors morts a Mèxic

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui a VilaWeb, a dos quarts de dotze del migdia i a les set de la tarda, escriptors vinculats al PEN Català (Maria Barbal, Carles Torner, Maria Teresa Pous, Josefa Contijoch, Montserrat Abelló, Cinta Massip, David Figueres…) llegiran poemes i textos propis al voltant de la llibertat d’expressió i articles escrits per alguns dels escriptors que han estat víctimes de la guerra encoberta que es viu a Mèxic, entre els ‘narcos’ i el govern. D’aquesta manera el PEN Català, en l’àmbit del PEN internacional, celebra el Dia de l’Escriptor Empresonat.

Aquest és l’acte central dels diversos actes que s’han programat i que van començar el 2 de novembre amb la col·locació d’un altar mexicà al vestíbul de VilaWeb. Els altars han estat l’element simbòlic que han utilitzat les associacions d’escriptors del PEN d’arreu del món, per recordar els escriptors mexicans morts i totes les víctimes de la situació de guerra encoberta que viu Mèxic actualment. El periodista Antoni Castells va fer entendre la greu situació que pateix aquets país amb l’article publicat a VilaWeb ‘Foc creuat a Mèxic‘.

La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, ha recordat a VilaWeb que la situació és molt difícil, complexa, i que va ‘in crescendo’. En aquesta situació de descontrol tan gran, el PEN fa tasques diplomàtiques i d’altres, i davant la dificultat, sempre ajuda el fet de donar visibilitat al conflicte i que el món en prengui consciència.

El PEN internacional recorda també que des del 15 de novembre del 2010 ja són trenta-tres els escriptors i periodistes assassinats arreu del món. El PEN internacional també s’ha fixat enguany en cinc casos d’escriptors i periodistes perseguits, empresonats i silenciats d’arreu: Reeyot Alemu (Etiopia), columnista polític que es troba incomunicat des del 21 de juny del 2011; la poeta i activista pels drets humans, Susana Chavez (Mèxic), que van assassinar i mutilar el 6 de gener del 2011; Abdul-Jalil Al-Singace (Bahrain), activista dels drets humans i blocaire que pateix cadena perpètua per les seves activitats d’oposició pacífica, des del 22 de juny del 2011; i els periodistes turcs Nadim Sener i Ahmet Shik, que han estat detinguts pels seus llibres i articles d’investigació sobre el govern i autoritats de Turquia, que han detingut centenars de persones amb l’excusa de pertànyer a una suposada organització anomenada ‘Ergenekon’.

El PEN Català a més de l’acte central d’avui, també va organtzar diumenge a Agramunt la taula rodona ‘Quan el cinema enfoca la llibertat d’expressió’, i un recital literari amb la participació de la cineasta iraniana Nazanin Amirian, que ha patit censura. Carme Arenas recorda que tots els llenguatges creatius pateixen repressió. I la setmana que ve, a Mallorca i a Eivissa, hi haurà diversos actes del PEN i s’atorgarà el II Premi Internacional Veu Lliure, que destaca un escriptor que ha patit o pateix persecució per les seves paraules (programa).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any