L’anunci d’ETA obre una nova era política al País Basc

  • En un comunicat diu que cessa l'activitat armada

VilaWeb
Redacció
21.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ETA, l’organització armada basca, va anunciar ahir ‘el cessament definitiu de la seva activitat armada’ (vídeo). En un comunicat (català, anglès, èuscar) enviat a Gara, Berria, BBC i The New York Times tres dies després de la Declaració de Sant Sebastià, fa saber que ha pres el ‘compromís clar, ferm i definitiu de superar l’afrontament armat’. En conseqüència, ‘crida els governs d’Espanya i França a obrir un procés de diàleg directe per a resoldre les conseqüències del conflicte’.

Per ETA, la Conferència Internacional de Pau de Sant Sebastià ha estat ‘una iniciativa de gran transcendència política’, i la resolució acordada ‘reuneix els ingredients per a resoldre integralment el conflicte i té el suport d’amplis sectors de la societat basca i de la comunitat internacional’.

‘És temps de mirar el futur amb esperança’ i ‘d’actuar amb responsabilitat i valentia’, diu ETA en aquests comunicat; per això hi anuncia que deixa definitivament les armes i crida els governs d’Espanya i França a instaurar un diàleg que superi l’afrontament armat i que repari les conseqüències del conflicte. També crida ‘la societat basca a implicar-se en aquest procés fins a atènyer la pau i la llibertat’.

Per ETA, ara ‘s’obre un nou temps polític, una oportunitat històrica de trobar una solució justa i democràtica al secular conflicte polític’. Per tant, és el ‘diàleg i l’acord’, que han de caracteritzar aquest nou cicle; no pas la ‘violència i la repressió’. Perquè ‘el reconeixement d’Euskal Herria i el respecte de la voluntat popular han de prevaler sobre la imposició, car aquest és el desig de la majoria de ciutadans bascos’.

I continua: ‘La cruesa de lluita s’ha emportat molt companys nostres i n’hi ha que sofreixen a la presó o a l ‘exili’, als quals manifesta el seu ‘reconeixement i més profund homenatge’.

De totes maneres, ETA pronostica que ‘d’ara endavant, el camí tampoc no serà fàcil, per la imposició que encara perdura; però cada passa, cada assoliment, serà fruit de l’esforç i de la lluita de la ciutadania basca. I és que durant aquests anys, Euskal Herria ha acumulat l’experiència i la força necessàries per a poder seguir aquest camí i té la determinació de fer-ho’, assevera ETA en el comunicat.

Declaració de Sant Sebastià

El comunicat d’ETA arriba tres dies després de la reunió internacional per la pau de Sant Sebastià, que afita el camí de la pau basca en una declaració de cinc punts. La declaració dels representants internacionals demana a ETA que cessi la lluita armada, i als governs espanyol i francès, que entaulin un diàleg sobre les conseqüències del conflicte. L’ex-secretari general de l’ONU i Nobel de la Pau, Kofi Anan, el president del Sinn Féin, Gerry Adams, l’ex-cap de gabinet de Tony Blair, Jonathan Powell, l’ex-primera ministra noruega, Gro Harlem Bruntland i l’ex-ministre d’Interior i Defensa francès, Pierre Joxe, van formar la prestigiosa mesa presidencial dels mitjancers.

El comunicat de les conclusions, llegit dilluns per Bertie Ahern, ex-president irlandès, també demana a França i a Espanya que prenguin decisions sobre les conseqüències de la fi de la lluita armada–és a dir sobre els presoners. I proposa una estratègia de reconciliació amb totes les víctimes del conflicte sense exclusions; l’obertura d’un procés de debat polític entre els partits bascos sobre el futur del país. En fi, els mitjancers s’ofereixen a formar un comitè internacional de seguiment del procés de pau (vídeo de la declaració íntegra, subtitulat en català).

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any