Comunicat de cinc punts dels facilitadors internacionals per la pau al País Basc

  • Congrés per la pau al País Basc, a Sant Sebastià, organitzat per Lokarri

VilaWeb
Redacció
17.10.2011 - 17:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-primer ministre irlandès, Bertie Ahern, acompanyat per l’ex-secretari general de l’ONU, Kofi Annan, el president del Sinn Féin, Gerry Adams, l’ex-cap de gabinet de Tony Blair, Jonathan Powell, l’ex-primera ministra noruega, Gro Harlem Bruntland i l’ex-ministre d’Interior i Defensa francès, Pierre Joxe, ha llegit un comunicat de conclusions del congrés de pau organitzat per Lokarri a Sant Sebastià. 

‘Hem vingut al País Basc perquè creiem que ha arribat l’hora i la possibilitat de finalitzar l’última confrontació armada a Europa. Creiem que aquest objectiu es pot assolir ara amb el suport de tota la ciutadania, dels representants polítics i d’Europa i de la comunitat internacional. 
Volem deixar clar que no hem vingut aquí avui per imposar res o pressuposant que tenim el dret o l’autoritat de dictar a la ciutadania d’aquest país, als seus actors o representants polítics, què s’ha de fer. En canvi, hem vingut amb bona fe i amb l’esperança de poder oferir idees des de la nostra experiència resolent llargs conflictes que van afligir les nostres societats i pobles, així com la d’altres que vam ajudar a resoldre. 
Sabem per la nostra pròpia experiència que posar fi a una situació de la violència i conflicte i aconseguir una pau duradora mai no és fàcil: cal tenir coratge, voluntat d’assumir riscos, compromisos profunds i generositat i visió d’home d’estat. La pau ve quan el poder de la reconciliació pesa més que els hàbits la nostra pròpia experiència, i quan arriba una veritable oportunitat d’assolir la pau s’ha d’aprofitar. 
La creixent exigència de la ciutadania d’aquest país i els seus representants polítics per superar el conflicte mitjançant el diàleg, la democràcia i la no-violència ha creat aquesta oportunitat. D’acord amb això, pensem que és possible posar fi avui a més de cinquanta anys de violència i assolir una pau justa i duradora. D’acord amb això, voldríem establir els cinc punts següents:

1- Cridem a ETA a fer una declaració pública de cessament definitiu de l’activitat armada, i sol·licitar diàleg amb els governs d’Espanya i França per tractar exclusivament les conseqüències del conflicte.

2. Si la aquesta declaració es fa efectiva, instem els governs d’Espanya i França a donar la benvinguda i acceptar el començament de converses per tractar exclusivament les conseqüències del conflicte.

3. Instem a que s’adoptin passes profundes per avançar en la reconciliació, reconèixer compensar i assistir a totes les víctimes, reconèixer el dolor causat i ajudar a curar les ferides personals i socials.

4. En la nostra experiència de resolució de conflictes hi ha tot sovint altres qüestions que si són tractades poden ajudar a obtenir una pau duradora. Suggerim que els actors no violents i representants polítics es reuneixin i discuteixin qüestions polítiques i d’altres que hi tinguin relació, com la consulta a la ciutadania, que podria contribuir a una nova era sense conflicte. En la nostra experiència, les terceres parts observadores o facilitadores ajuden al diàleg. Aquí, el diàleg també pot ser assistit per facilitadors internacionals si ho volen les parts implicades.

5. Estem disposats a organitzar un comitè de seguiment d’aquestes recomanacions.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any