La universitat fa els honors a Joan Maragall

  • Una cinquantena d'acadèmics i intel·lectuals diversos participen en el I Congrés Internacional Joan Maragall

VilaWeb
Redacció
28.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Any Maragall, en què es commemoren els cent cinquanta anys del naixement del poeta i els cent de la seva mort (1861-1911), no seria complet sense una aportació acadèmica d’altura. Amb aquest propòsit l’equip d’especialistes i estudiosos que treballa en l’edició crítica de l’Obra Completa (se’n publicarà el primer volum l’any que ve), s’ha encarregat d’organitzar el I Congrés internacional Joan Maragall, un congrés que comença avui i que s’acabarà divendres al paranimf de la Universitat de Barcelona.

El Comitè organitzador és format per Glòria Casals (UB), directora del congrés, Francesco Ardolino (UB), Jordi Malé (UdL), Ignasi Moreta (UPF) i Lluís Quintana (UAB).

Una cinquantena de ponents d’una dotzena d’universitats i de fora del món acadèmic (editors, escriptors, etcètera) participaran amb ponències, comunicacions, diàlegs i taules rodones en el congrés. L’inaugurarà una conferència de l’historiador Josep Fontana i el clausurarà el filòleg Jordi Castellanos amb una altra conferència.

Són moltes les aportacions al congrés, perquè els organitzadors han optat per la varietat. És així que al costat dels noms de sempre n’hi ha de nous, amb una mirada nova, que ajudaran a definir les noves línies de treball futur, en relació amb la vida i l’obra de Joan Maragall.

El congrés té quatre grans àrees temàtiques: Una literatura entre l’art i la música; Poesia versus poètica; Pàtria i ciutat en Maragall; Maragall després de Maragall. Les actes del congrés seran a disposició dels especialistes via d’internet l’any vinent.

Coincidint amb el congrés, s’ha publicat a la web de la Biblioteca de Catalunya el número zero de la revista Haidé, de periodicitat anual, dedicada als estudis maragallians, sota la direcció de Dolça Tormo i Francesca Ardolino. També es presentaran tres novetats editorials: les actes del primer Simposi Maragall, preparat per la càtedra Ferrater i Mora de la Universitat de Girona; el llibre ‘Maragall i la Universitat de Barcelona’, producte d’un màster sobre Joan Maragall fet el curs 2009-2010 i editat per PUB; i l’edició de les cartes del festeig entre Joan Maragall i Clara Noble, a cura de Glòria Casals, publicades Edicions de la Ela Geminada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any