Les retallades marquen el primer debat de política general amb Mas de president

  • Hi haurà propostes per a plantar cara al fracàs escolar, sobre la defensa de la llengua i sobre el pacte fiscal

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas s’estrena avui en un debat de política general com a president de la Generalitat. El debat es presenta marcat per l’ofensiva contra el català a l’escola, la proximitat de les eleccions espanyoles i la incertesa en la negociació sobre el pressupost del 2012. El discurs de Mas, doncs, obre el debat, a les cinc de la tarda, amb propostes per a resoldre el fracàs escolar, i en defensa de la llengua i del pacte fiscal. Però l’oposició el blasmarà per les retallades.

VilaWeb comentarà el discurs a través de Twitter.

El pacte del pressupost, pendent de definir

Hi ha expectació per saber quines noves mesures pot anunciar Artur Mas per a encarar la crisi, tant pel que fa al foment de l’ocupació com a la política d’austeritat i a les retallades; i per veure quins gestos fa el president envers els grups de l’oposició: CiU ha de cercar suport per a l’aprovació del pressupost de l’any que ve, i ara per ara no el té garantit. El pressupost d’enguany el va pactar amb el PP, però l’agressivitat dels populars envers la llengua, atacant la immersió, i la nova direcció d’Esquerra poden portar a una situació de pactes diferent.

En tot cas, des de CiU ja s’ha posat damunt la taula una nova retallada del 10% en el pressupost de l’any que ve. Si ahir era el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, qui insistia que no hi havia cap altra alternatival, avui la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha avisat que el pressupost seria ‘molt cru’ i que la retallada rondaria el 10%.

La setmana passada, Mas va admetre que semblava que els republicans s’allunyaven de l’etapa del tripartit però també va manifestar que està a l’expectativa de l’actitud de la nova direcció liderada per Oriol Junqueras. Ara, també va voler deixar clar que obria la porta a tots els partits però també però també que el programa que s’havia d’aplicar era el de CiU.

El PSC retraurà a Mas una mala gestió

El PSC ha avançat que centrarà la seva estratègia en el debat de política general en retreure a Artur Mas la seva falta de lideratge i en intentar fer veure que per culpa de la gestió del Govern ‘Catalunya està avui pitjor que fa un any’. El vice-primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, ha explicat que el seu grup farà un balanç negatiu d’aquest primer any des que Mas és el cap de l’executiu. I és que pel PSC la gestió que ha fet és govern és equivocada i que no ha estat a l’alçada del moment difícil que viu Catalunya.

Camacho insistirà en la supressió de les delegacions

La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va dir ahir que volia participar en el debat amb ‘voluntat constructiva’: ‘Si altres volen utilitzar-lo com arma de confrontació electoral que ho facin, no ens hi trobaran’, va dir. Camacho critica a Mas que s’equivoca retallant en sanitat i educació en comptes de fer-ho en empreses públiques o en la supressió de les delegacions a l’estranger.

ICV: Crítica a les retallades

Per la seva part, ICV-EUiA prepara les resolucions en matèria de fiscalitat, de salut i d’energia. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, considera que durant els darrers mesos, el govern de CiU ha fomentat ‘la degradació social, ambiental i democràtica del país’ i així ho deixarà veure al debat. Segons Herrera, la veritable transició que ha engegat Artur Mas des que va accedir a la presidència de la Generalitat s’ha basat en tres eixos: ‘una hora menys al dia de classe a l’escola pública; retallades en salut que fan patir a la gent; i el patiment de la gent pobre quan li retiren la Renda Mínima d’Inserció’.

Esquerra vol concreció en el pacte fiscal

Des d’Esquerra demanaran a Convergència i Unió claredat i concreció pel que fa al pacte fiscal. ‘No col·laborarem a una mena un xec en blanc perquè a Madrid el senyor Duran pugui fer un acord amb el PP’, ha apuntat Joan Puigcercós. A banda del pacte fiscal, Esquerra centrarà el seu discurs del debat en ‘la defensa de la cohesió social al país’ i la defensa de la llengua catalana.

Solidaritat proposarà una pacte per a una ‘veritable transició nacional’

Solidaritat Catalana per la Independència, per la seva part aprofitarà el debat de política general per proposar un acord polític a CiU i ERC per començar una veritable transició nacional que culmini en la independència de Catalunya l’any 2014. El secretari general dels independentistes, Uriel Bertran, ha avançat que aquesta serà la seva estratègia central. I és que per Bertran, l’opció de reclamar un pacte fiscal o un concert econòmic no és valida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any