Els sindicats cerquen el seu paper en el procés d’independència

  • Primera jornada de ‘Moviment obrer i sobiranisme’, dissabte · Reportatge de VilaWeb TV amb la intervenció de membres d'UGT, CC OO, Intersindical CSC i CGT

VilaWeb
Redacció
15.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El moviment sobiranista del nostre país no para de créixer. Però fins ara la implicació en aquest procés dels sindicats, especialment dels més grans, ha estat poc significativa. Darrerament, tanmateix, militants de tots els sindicats del país s’han organitzat per convocar la primera jornada sindical dedicada al moviment obrer i al sobiranisme, que es farà dissabte a Barcelona. Aquests militants consideren que cal pressionar els dirigents per a implicar-se de ple en aquest procés. El col·lectiu organitzador de la jornada ha fet una sessió de treball a l’Espai VilaWeb. I en aquest reportatge en vídeo parlem amb un representant de cadascun dels sindicats que hi van participar: Camil Ros, secretari de la política sindical d’UGT a Catalunya; Alfons Bech, afiliat de fa anys a CC OO; Carles Sastre, membre del secretariat nacional de la Intersindical CSC; i Ermengol Gassiot, secretari d’Acció Sindical de la CGT de Catalunya.

Els demanem quina és la posició del sindicats respectius sobre el procés d’independència, el paper que hi ha de fer el moviment obrer, els efectes de la independència en els treballadors i per què no hi ha un sindicat majoritari sense vincles amb les centrals espanyoles.

El grup organitzador considera ‘preocupant la poca incidència dels sindicats en la mobilització ciutadana per la independència, tenint en compte que la majoria social necessària no serà possible sense l’adhesió de la major part de la classe treballadora’. Per això el seu propòsit és de començar a treballar a fons per la implicació dels sindicats en el procés d’independència. Els membres del col·lectiu expliquen que la jornada de dissabte serà tan solament el punt de partença, i confien que durant els mesos vinents el nombre d’adherits al projecte, vinguts de sindicats diversos, continuï augmentant.

Inaugurarà la jornada una conferència de l’historiador Albert Botran, seguida d’algunes taules rodones i de debats amb els assistents. D’aquests debats, en sorgirà un document que ha de ser la base de la redacció d’un manifest i es convocarà la segona jornada del grup.

Presència de sindicats bascos i gallecs

A banda aquests sindicats, en la trobada de dissabte, que es farà a la seu de la Fundació ProCat ‘es Propis’ de Nou Barris, també hi participaran membres de Catac, COS, USTEC, COBAS, USOC, Unió de Pagesos i ponents convidats de Intersindical Galega, el SAT andalús i els sindicats bascos ELA i LAB.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any