Marcel Mauri: ‘Comencem a tenir la sensació que Badalona ha esdevingut un laboratori’

  • El president d'Òmnium Badalona explica les sensacions viscudes els darrers dies a la ciutat

VilaWeb
Redacció
13.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ens comença a fer l’efecte que Badalona ha esdevingut un laboratori d’una certa mena d’experiments polítics. Mentre el PP prova de fer un discurs moderat i els seus dirigents van, amb més normalitat o menys, als actes institucionals de la Diada, a Badalona se’n desentenen. I fan una sèrie d’accions per a tibar la situació, per a veure on són els límits de la societat. Volen saber fins on poden tibar la corda.

A més a més, desencadenen situacions de conflicte en qüestions fonamentals com la llengua o com els símbols del país. I el perill de tot això és la divisió de la societat. Aquest és el principal perill que corre Badalona amb les accions d’aquest alcalde: que hi hagi una fractura de la societat badalonina.

És un perill, però no crec que passi. S’ha fet molt bona feina i s’ha demostrat una vegada més que la societat civil és forta i que s’organitza. I sort en tenim. Sort en tenim, de les moltes entitats que treballen a Badalona, de la gent en general, de la gent anònima que fa molta feina cada dia i que va cosint els estrips que fan alguns polítics piròmans, com en aquest cas.

La sensació d’una bona part dels badalonins és, en primer lloc i una altra vegada, de tristesa, per la imatge de ciutat que presenten. No oblidem que tenim els focus mediàtics a sobre i que aquesta és una ciutat amb dificultats, amb moltes desigualtats socials, on la crisi pica de valent. Per tant, l’última cosa que necessitem ara és aquesta mena de debats i de situacions que promou l’alcalde. La gent de Badalona sent un cert cansament per tot plegat, però no està pas dividida per raons de llengua ni per raons nacionals, com no hi està la resta del país. És una ciutat normal, com qualsevol ciutat catalana; això sí, amb dificultats de caire social accentuades per la crisi. Però no té dificultats de caire nacional.

I, en segon lloc, hi ha una sensació d’esperança i de futur, motivada per la reacció que han tingut la societat civil i les entitats. Ha estat aquesta societat que ha suplert l’alcalde. Durant la Diada, quan ha defugit la seva responsabilitat, i en la construcció social de la ciutat. Tot plegat ha inspirat una sòlida mobilització en tots els actes d’aquests dies, tant del dia 10 com l’endemà. La gent ha respost. Una dada: no s’havien vist mai tantes senyeres i estelades als balcons de Badalona com se n’hi han vistes enguany.

 

Marcel Mauri, president d’Òmnium Badalona

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any