La consellera Rigau anuncia un recurs a l’ordre del TSJC

  • Esquerra i Solidaritat criden a la desobediència civil i a mantenir la immersió lingüística · El TSJC dóna dos mesos a la Generalitat perquè el castellà sigui llengua vehicular a l'escola al Principat · La plataforma Somescola.cat denuncia la persecució del model lingüístic escolar

VilaWeb
Redacció
02.09.2011 - 19:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat (vídeo) que presentarà un recurs a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dóna dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqui les mesures necessàries perquè el castellà sigui llengua vehicular a l’escola, aplicant així la sentència del desembre del 2010 del Tribunal Suprem (TS). Esquerra i Solidaritat han fet crides a la desobediència civil contra l’ordre del tribunal i a mantenir la immersió lingüística a les escoles.

La consellera Rigau ha explicat que el departament ja va enviar un document al TSJC sobre l’ús del castellà on donava raó motivada de la seva posició el passat juliol, però el tribunal va considerar que es mantenia l’incompliment de la sentència del TS. Rigau ha remarcat que presenten el recurs amb la lleialtat institucional que correspon, diu, a la Generalitat, però que manté el seu compromís amb la immersió lingüística i ha recordat les paraules d’Alexandre Galí: ‘No separeu mai als infants per raó de llengua’.

La consellera ha afirmat que el model d’immersió és un patrimoni col·lectiu com a país que ha garantit la cohesió social.

Crides a la desobediència civil de la Federació de Mares i Pares, Esquerra i Solidaritat

El futur president d’ERC, Oriol Junqueras, ha cridat a la desobediència i a continuar aplicant el model d’immersió lingüística previst a la llei, al marge de la interlocutòria del TSJC. Junqueras ha advertit que hi ha un ‘xoc de legitimitats’ entre la voluntat popular expressada en favor de la immersió lingüística i la decisió dels tribunals, però, al seu parer, ha de prevaldre la democràcia. ‘La voluntat democràtica dels ciutadans no pot estar sotmesa ni condicionada a una sentència derivada d’una sentència d’una institució espanyola. Si això és desobediència civil, doncs és desobediència civil’, ha dit.

El diputat de SI, Alfons López Tena, ha instat el govern a ‘encapçalar la desobediència civil’ després de la interlocutòria del TSJC. En un comunicat, López Tena ha demanat a l’executiu català que no compleixi les sentència i no modifiqui res, mantenint íntegrament la immersió. Aquesta interlocutòria, segons ell, és un ‘atac frontal a la dignitat del poble de Catalunya situada en el marc d’una ofensiva espanyolista sense aturador’. En els propers dies, SI presentarà una proposició de llei per blindar el model educatiu català.

La presidenta de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (FAPAC), Imma Fuya, ha demanat al govern que es faci valer contra la interlocutòria del TSJC i mantingui la immersió lingüística. Fuya diu que la paraula ‘insubmissió pren més sentit que mai’ i no s’ha de fer ‘ni un sol pas enrere’. Fuya ha assegurat que hi ha unitat en la defensa de la immersió i que les veus dissonants són ínfimes. ‘El govern ha d’entomar les seves responsabilitats’, ha insistit Fuya, que ha recordat que hi ha altres sentències que no s’acaten.

L’ordre del TSJC a la Generalitat

La interlocutòria estableix que la Generalitat haurà d’informar de les mesures preses per donar compliment a la sentència del TS i només ha dit que estudia el text. La sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’Estatut considera el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament juntament amb el castellà. Uns pares van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó.

En el seu escrit, el TSJC explica que els pares que van guanyar la sentència del Suprem van demanar-li l’execució de la sentència. Per això, va demanar a la conselleria que donés explicacions sobre les mesures preses després de la sentència del TS. La Generalitat va aportar dades estadístiques i va concloure que per garantir l’exigència legal del ple domini de les dues llengües cooficials en finalitzar l’ensenyament obligatori, calia continuar amb el model d’immersió lingüística en català.

El TSJC en la seva interlocutòria qualifica com a insuficients aquestes explicacions per considerar que es compleix la sentència del Suprem, i recorda que l’alt tribunal espanyol establia que el castellà havia de ser llengua vehicular, amb una proporció que podia establir el departament, però que no podia deixar-lo com una assignatura més.

La plataforma Somescola.cat refusa la interlocutòria del TSJC i lamenta que ‘la justícia continuï avalant i donant cobertura a la persecució que un reduït nombre d’individus du a terme contra el model lingüístic escolar al nostre país’. En aquest sentit, Somescola.cat denuncia ‘l’actitud antidemocràtica i de manca de respecte d’aquest grup minoritari respecte el consens assolit per les grans majories socials en matèria de política lingüística’.

Somescola.cat espera que el govern català no faci ni un pas enrere en la defensa del català com a llengua vehicular a l’escola i li demana que no cedeixi a la pressió política i judicial espanyola.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any