El sector educatiu i l’oposició critiquen el nou atac del Consell a la llengua

  • El Consell pretén eliminar la línia en català a l'ensenyament · S'hi impartirien classes en català, espanyol i en una altra llengua a parts iguals · Es començaria a aplicar el curs 2012-2013

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.05.2011 - 16:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’anunci del conseller d’Educació valencià, Alejandro Font de Mora, d’imposar en l’ensenyament públic una sola línia que integri el català, l’espanyol i una altra llengua, principalment l’anglès, ha generat un reguitzell de reaccions i crítiques, tant des de l’àmbit educatiu com polític. Escola Valenciana ha emès aquest comunicat en el qual diu que ‘suprimir les línies en valencià és un atac al plurilingüisme i a l’ensenyament de qualitat’.

Fonts de la federació han explicat a VilaWeb que la proposta de Font de Mora culmina l’ofensiva contra la llengua que ja fa mesos que havia començat el Consell. Per la federació, és una proposta improvisada, un contrasentit, que respon només a criteris ideològics i en cap cas educatius, car hi ha centenars d’estudis que avalen la immersió lingüística. Les mateixes fonts han apuntat que la proposta és il·legal, tenint en compte el marc normatiu actual, però tot apunta que al parlament es faran els canvis legislatius necessaris en els pròxims mesos per a poder aplicar-la.

Escola Valenciana, preocupada pels propòsits del govern, ja va presentar al mes de febrer una proposta ‘de consens, aplicable a tots els centres’ per a promoure l’educació plurilingüe i el domini de la llengua per tots els estudiants. El document va tenir el suport de tots els sindicats, partits (tret el PP), universitats públiques, associacions de mares i pares i entitats diverses. Tots plegats sostenen que un canvi de model en aquesta línia equivaldria, a la pràctica, a derogar la llei d’ús i d’ensenyament i seria una clara violació dels drets lingüístics dels ciutadans.

FAPA València: ‘Volem que el valencià estiga protegit’

La presidenta de FAPA València, Maria José Navarro, per la seva banda, també s’ha mostrat preocupada, i ha declarat a VilaWeb: ‘Portem molt de temps demanant una reunió amb el conseller per a parlar d’estos temes. Sempre parla de plurilingüisme, però tenim molts dubtes. D’una banda, si ara mateix els xiquets de cinc anys no poden fer anglès perquè no hi ha prou professors, com pensa fer aquesta línia única? A més, volem que el valencià estiga protegit i que no hi haja cap desequilibri entre els tres idiomes. A mi m’ha arribat que el proper curs hi haurà línies en valencià que acabaran desapareixent perquè es fusionaran amb el castellà. Això fa que puga acabar desapareixent el valencià a l’escola’.

ACPV: Una nova agressió a la llengua

Per la seva banda, Acció Cultural del País Valencià ha emès un comunicat, avisant que l’anunci de Font de Mora suposa una nova agressió a la llengua i la cultura. ‘Amb aquesta mesura, el president Camps i el conseller Font de Mora insisteixen en la línia política que ha provocat una creixent mobilització ciutadana i la primera erosió electoral del PP en unes eleccions autonòmiques, una línia caracteritzada per la censura, l’autoritarisme i el més profund antivalencianisme’.

ACPV considera que el conseller ‘encara és a temps de rectificar i no aplicar una mesura que sap que causarà el rebuig de la comunitat educativa i dels sectors socials compromesos amb la llengua i la cultura i amb un ensenyament de qualitat i, conseqüentment, tensió social i mobilització ciutadana’.

Alarte: ‘ És una agressió intolerable i una greu equivocació de conseqüències nefastes’

El secretari general del PSPV-PSOE, Jorge Alarte, ha considerat ‘una agressió intolerable i una greu equivocació de conseqüències nefastes’ suprimir les línies en català i substituir-les per una línia única. Alarte diu que ‘és un error sense precedents perque el consens aconseguit al voltant de la Llei d’ús i ensenyament del valencià ha demostrat ser la base d’un sistema lingüístic avaluat, eficient i de qualitat’.

Enric Morera: ‘Una bomba contra la normalitat del valencià’

De seguida que Font de Mora ha fet l’anunci han sorgit les reaccions contràries i de protesta. El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha declarat a VilaWeb: ‘Volen carregar-se el model lingüístic valencià; han passat de la discriminació del valencià a la voluntat de carregar-se’l. Això és una bomba contra la normalitat del valencià a l’escola, que s’havia aconseguit mínimament gràcies a l’esforç de pares i d’alumnes, i és un atac directe al valencià com a element d’identitat’. Morera ha avançat que parlarien amb totes les associacions, especialment amb Escola Valenciana i amb la STEPV, per veure com reaccionar ‘a l’anunci d’atac a la llengua i a la voluntat de precaritzar més l’ensenyament’. La coalició Compromís ha emès un comunicat amb més declaracions de Morera, que considera que ‘Font de Mora i Camps es confirmen com uns traïdors a la identitat valenciana’.

Marga Sanz: ‘Seria una sentència de mort per a l’ús del valencià’

Marga Sanz, coordinadora d’EUPV, s’oposa de ple a la proposta de Font de Mora, que suposaria una ‘sentència de mort per a l’ús del valencià’. Considera que treure el català de les escoles ‘és un menyspreu a la cultura i la llengua pròpia’ i acusa el govern de voler desvincular els valencians, d’aquesta manera, ‘de la comunitat lingüística que formen juntament amb Catalunya i les Illes’. Per això, tot i que recorda que el govern del PP té ‘la força de les urnes’ per poder dur a terme la seva pretensió, EUPV diu que donarà suport a totes les entitats de defensa de la llengua perquè el català continuï dins del sistema educatiu, ja que ‘aquesta és l’única manera que el valencià tingui un ús social’.

Agustí Cerdà: ‘Suposarà un deteriorament del sistema d’ensenyament públic’

Pel president d’ERPV, Agustí Cerdà, l’anunci de Font de Mora suposa un ‘atac frontal a la llengua pròpia del País Valencià i coarta la llibertat de molts pares d’elegir la llengua amb què volen educar els seus fills’. També ha alertat que la mesura suposarà ‘un deteriorament brutal del sistema d’ensenyament públic que causarà més fracàs escolar i, per tant, contribueix a la buscada degradació de l’escola pública per part d’una dreta que privilegia l’escola privada’. Cerdà ha reivindicat el model d’escola valenciana com a model d’èxit, avalat per tot el món, i per això ha fet una crida perquè la gent es mobilitzi contra el decret.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any