Ratko Mladic, detingut a Sèrbia

  • És acusat de crims de guerra a Bòsnia, entre el 1992 i el 1995, i de ser un dels principals responsables de la matança de Srebrenica

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.05.2011 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia sèrbia ha detingut avui el general Ratko Mladic, acusat de genocidi durant la guerra de Bòsnia, entre el 1992 i el 1995, pel Tribunal Penal Internacional per a l’antiga Iugoslàvia. Així ho ha confirmat el president serbi Boris Tadic. Mladic, cap militar de Radovan Karadzic, detingut el juliol del 2008, és acusat de ser un dels responsables de la matança de Srebrenica i del setge de Sarajevo. També se l’acusa d’haver participat en ‘una àmplia campanya de persecucions, deportacions, tortures i homicidis el 1992 en moltes zones de Bòsnia i Hercegovina, entre les quals els camps de concentració d’Omarska, Keraterm, Manjaca i Trnopolje. La detenció de Mladic, que s’ha produït al municipi de Lazarevo al nord de Sèrbia, era un requisit indispensable perquè Sèrbia pugui ésser admesa a la Unió Europea.

‘En nom de la República de Sèrbia, puc anunciar la detenció de Ratko Mladic’, ha declarat Tadic, que ha anunciat que ja s’havia posat en marxa el procés d’extradició a l’Haia. Tadic no ha volgut explicar detalls de l’operació de detenció, que han dut a terme avui els serveis secrets serbis al nord del país. Un membre de la presidència bosniana, Bakir Izetbegovic, ha assegurat que els serveis de seguretat de Bòsnia i Hercegovina també han participat en la captura. El diari de Zagreb Jutarnji List ha estat el primer mitjà a informar de la detenció i ha afegit que Mladic utilitzava el nom fals de Milorad Komadic.

Un pas cap a l’adhesió a la UE

La detenció de Mladic és un pas endavant de Sèrbia per a poder adherir-se a la Unió Europea. Així ho ha reconegut el president del parlament europeu, Jerzy Buzek, que ha felicitat les autoritats sèrbies. ‘Celebro l’arrest de Ratko Mladic. La detenció és una bona notícia per a Sèrbia, per a l’estabilitat de la regió, i donarà un nou impuls al procés d’adhesió de Sèrbia. L’arrest és una prova convincent de l’esforç de Sèrbia i de la seva cooperació amb el Tribunal Penal Internacional’, ha explicat. Buzek ha recordat, això no obstant, que continua fugitiu el criminal de guerra Goran Hadzic, líder dels serbis a Croàcia durant la guerra.

El Consell d’Europa i l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) s’han felicitat de la detenció, que ‘ajudarà a tancar un capítol fosc de la història dels Balcans’, en paraules del secretari general del Consell, Thorbjorn Jagland, que també ha afirmat que d’aquesta manera ‘s’obre la via per a la reconciliació a la regió’. Per la seva banda, el president de torn de la OSCE, el ministre d’Afers Estrangers lituà, Audronius Azubalis, ha considerat que l’arrest de Mladic era ‘un important pas que garanteix que tots els encausats per crims de guerra s’enfronten a la justícia i demostra que no hi pot haver impunitat’.

El president francès, Nicolas Sarkozy, també ha celebrat la detenció de Mladic i ha elogiat les autoritats sèrbies per haver pres ‘una decisió valenta’. ‘És un pas més cap a la integració de Sèrbia, algun dia, a la Unió Europea’, ha afirmat. Per la seva banda, el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, ha admès que la detenció de Mladic era un pas important per a l’adhesió de Sèrbia a la UE, però ha advertit que no la garantia. Els Països Baixos han insistit molt en reclamar la captura de Mladic com a condició per a la integració de Sèrbia.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any