06.05.2011 - 16:35
El Partit Nacional Escocès (SNP), del primer ministre Alex Salmond, ja ha assolit la majoria absoluta, quan encara resten alguns escons per assignar (blocs de seguiment de The Guardian i The Scotsman). Aquests són uns resultas històrics que canvien del tot la composició del parlament. Salmond ha assegurat que farà el referèndum sobre la independència d’Escòcia abans del 2015.
Pels liberaldemòcrates, en canvi, la nit ha estat desastrosa, tal com han admès fonts del partit, que pot perdre la meitat dels vots. Els laboristes també han perdut vots i el parlament escocès tindrà un composició molt diferent de l’actual (47 escons per a l’SNP i 46 per als laboristes) amb 69 per l’SNP, 37 pels laboristes, 15 pels conservadors, 1 pels liberals, 1 pels Verds i 1 per la diputada independent i independentista, Margo MacDonald.
Gal·les i el nord d’Irlanda
Ahir també hi va haver eleccions a les assemblees gal·lesa i nord-irlandesa. Al nord d’Irlanda, el Sinn Féin aspira a convertir-se en el partit més votat, més que no pas el Partit Democràtic Unionista, actualment majoritari, amb el qual governa en coalició. I al País de Gal·les (bloc de seguiment), els laboristes continuaran al poder després d’haver renovat i ampliat la majoria amb 30 dels 60 escons del Parlament gal·lès. En canvi el Playd Cymru ha perdut vots i passa a ser el tercer partit del parlament amb 11 escons. Els conservadors han remuntat i són el segon grup amb 14 diputats, mentre que els liberals han ontingut 5 representants al parlament.
Consulta sobre el sistema de vot
A banda els comicis parlamentaris i municipals, els electors del Regne Unit també van refusar ahir en un referèndum una proposta de reforma electoral: canviar el sistema de votació de majoria simple, que atorga l’escó al candidat més votat encara que no tingui majoria, per l’anomenat vot alternatiu, que permet votar uns quants candidats per ordre de preferència. Les primeres dades del recompte, força avançat, indiquen que només un 30% dels votants estaven a favor de canviar el sistema. Amb aquest sistema, si cap candidat no aconsegueix la majoria absoluta, s’elimina el menys votat i els vots es reparteixen entre els candidats restants, i així successivament fins que un candidat obté més del 50% de vots.