El País Valencià surt al carrer contra Camps i en favor de TV3

  • Més de 80.000 persones recorren els carrers de València amb el lema 'Sí a TV3, sí a la llengua, sí a la transparència' · Lluís Llach actua al final de la manifestació d'ACPV dalt d'un camió escenari pels obstacles de les autoritats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de vuitanta mil persones, segons Acció Cultural del País Valencià (ACPV), es van manifestar ahir a València amb el lema ‘Sí a TV3, sí a la llengua, sí a la transparència’, en la tradicional manifestació del 25 d’Abril, aniversari de la derrota d’Almansa de 1707. Va encapçalar la manifestació l’artista Carles Santos, dirigint una banda de música i una pancarta amb representants de la societat civil i el món de la política del País Valencià i Catalunya. L’acte final, el van protagonitzar el cantant Feliu Ventura, amb dues cançons; l’actriu Pepa López, que va llegir el manifest, i el cantant Lluís Llach, que va interpretar tres temes (vídeo) quatre anys després de la seva retirada.

Els crits en favor de les emissions de TV3 al País Valencià i en contra del govern que presideix el popular Francisco Camps van ser omnipresents en una de les manifestacions més multitudinàries d’aquests últims anys i amb gran presència de representants dels principals sindicats del País Valencià (UGT-PV, Comissions Obreres i Intersindical Valenciana), de partits polítics (Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià, Esquerra Unida del Poble Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià, Reagrupament del Pais Valencià i Solidaritat) i del món cultural de tots els territoris de parla catalana, com la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals.

Manifest

Al final de manifestació, als peus de les Torres de Serrans, l’actriu Pepa López va llegir un manifest en què es criticava el tancament de TV3 relacionant-lo amb la ‘rancúnia antivalenciana’ del govern de Camps i en la voluntat de convertir el País Valencià ‘en una mala còpia de Castella’ i ‘una platja bruta i trista al servei de Madrid’.

El text denuncia l’obsessió pel control dels mitjans de comunicació, el silenci de veus que neguen la reverència i una televisió que ‘obre la llengua del país al món amb naturalitat i rigor’. ACPV també considera que el tancament de TV3 vol distreure l’atenció dels casos de corrupció que amenacen el govern valencià. ‘Ens han tancat TV3, però la tornarem a obrir’, continua el manifest, i alerta que ara l’obsessió del govern Camps és tancar ACPV amb multes en una ofensiva començada fa quatre anys. El manifest recorda la resistència de l’entitat amb manifestacions, concentracions, pronunciaments institucionals i el suport de molts valencians.

‘Avui hem vingut fins a aquestes torres de Serrans, obertes a la ciutat i tancades al mal d’Almansa, per dir ben alt i ben clar, en el nostre català de València, que no ens tancaran’, continua el text.

Concert de Lluís Llach

El manifest es tanca recordant les paraules de Lluís Llach en el seu darrer concert, quan va criticar la situació de TV3 al País Valencià. ‘Vinguts del nord i del sud, de Barcelona, Perpinyà o Mallorca, de Fraga, Eivissa o Alacant, cadascun de nosaltres assumim els mots d’en Lluís: ‘El País Valencià és el meu país’. Visca el País Valencià!’

El cantant va interpretar després de Feliu Ventura tres cançons (fotos i vídeo de l’actuació). Abans, havia precisat que el concert era una ‘manera concreta de militar en favor d’un dret fonamental’ i que en cap cas no era una tornada a l’escenari: ‘Abans de retirar-me havia manifestat que deixaria la porta oberta a tornar algun dia als escenaris. No és aquest el cas. En la defensa de quelcom que m’és tan essencial com la llibertat i la cultura, jo no torno d’enlloc perquè no m’he mogut mai del mateix lloc. Seré un més dels qui anireu a la manifestació, que en un moment determinat haurà de prendre la paraula.’

ACPV va fer saber que l’Ajuntament de València i la Diputació de València havien posat traves a l’organització del concert de Llach, al·legant dificultats tècniques. El portaveu de l’entitat, Toni Gisbert, va insistir que no n’hi hauria d’haver: ‘En qualsevol ciutat governada per un ajuntament amb un mínim sentit de la cultura hauria de ser un honor que Lluís Llach hi actuara gratuïtament, després de quatre anys d’haver-se retirat.’

Camps i Mubàrak

El president d’Acció Cultural, Eliseu Climent, va comparar al final de la manifestació Camps amb Mubàrak, afirmant que l’ambient que s’havia viscut dissabte era semblant al de la plaça Tahrir del Caire, per la defensa de la ‘llibertat d’expressió i de la llibertat a seques’. Climent es preguntava com era que ‘un govern demòcrata nega la plaça de bous per a fer una actuació o fa actuar un cantant com Lluís Llach dalt d’un camió perquè li nega el dret a un simple entarimat’. Per Climent, Camps hauria de rectificar.

Campanya econòmica de suport a ACPV

La manifestació culmina les reivindicacions en favor de les emissions de TV3 des que el 17 de febrer ACPV es va veure obligada a tallar el senyal. L’entitat va adoptar la decisió per no poder afrontar una modificació legislativa que imposava multes de 60.000 euros quinzenals en cas de continuar emetent. Arran del tancament de les emissions de TV3 al País Valencià, s’han fet desenes de mobilitzacions i actes, una colla d’ajuntaments han aprovat sengles mocions, i hi ha hagut una potent mobilització a la xarxa.

L’entitat recorda que fa ‘més de quatre anys que hi ha persecució econòmica i política del govern de Francisco Camps’ contra l’entitat, des que el 2007 es va obrir el primer expedient administratiu. Per això, després de la manifestació d’ahir, ACPV continua la campanya de recollida de diners per a pagar la multa de 800.000 euros perquè, si no es paga, s’embargaran els comptes i els béns de l’entitat.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any