Detectat plutoni fora dels reactors de Fukushima

  • El Japó atribueix la radioactivitat a una fusió parcial al nucli del reactor 2 · El govern ha qualificat d'inacceptable les dades errònies d'ahir

VilaWeb
Redacció
28.03.2011 - 17:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per primera vegada d’ençà del tsunami, avui s’ha detectat aigua amb concentracions altes de plutoni radioactiu en alguns bassals fora dels reactors de la central nuclear de Fukushima. N’ha informat la TEPCO, la companyia operadora de la central, que ha admès que se n’ha trobat a diferents punts de la planta. Tot i que l’alarma que ha causat la notícia, les autoritats han dit que les concentracions trobades no representen cap perill per la salut.

Mentrestant, el cap del Gabinet japonès, Yukio Edano, ha informat avui que els alts nivells de radioactivitat detectats a l’aigua del reactor número 2 de la central podien tenir l’origen en una fusió parcial del nucli del reactor. Tot i que ha volgut demanar calma i ha insistit que es tractava d’una fusió temporal, ha instat els desallotjats a no tornar a casa fins que no hi hagi nova ordre.

La situació a la planta nuclear és incerta i imprevisible, i les dades de TEPCO, confuses. La companyia va anunciar ahir que la densitat de productes radioactius a l’aigua del reactor número 2 superava deu milions de vegades els límits normals. Més tard la companyia va avisar que la dada era errònia, però que continuaria fent exàmens.

Yukio Edano ha qualificat avui d’inacceptable aquest error, i ha aclarit que la densitat era cent mil vegades superior als límits normals, i no deu milions.

El vice-president de TEPCO, Sakae Muto, va explicar que els elements radioactius s’havien combinat amb anàlisis de la mostra del sòl i, a més, els tècnics havien confós el iode 134 i el cobalt 56. La companyia ha demanat disculpes per l’error, però també ha reconegut que el grau de radiació continua essent molt alt. Per això ahir va tornar a evacuar tots els treballadors que hi havia a la planta.

Per una altra banda, l’Agència de Seguretat Nuclear japonesa va informar que l’índex de iode radioactiu a l’aigua del mar de prop de Fukushima superava 1.850 vegades el límit legal. Ara, ahir a migdia era 1.250 vegades més alt. El portaveu de l’Agència, Hidehiko Nishiyama, ha dit que les fuites dels reactors eren la causa d’aquest grau tan alt de radioactivitat, perquè l’aigua que havia arribat a mar s’havia acumulat als edificis on hi ha les turbines.

Ja són 10.804 els morts i 16.244 els desapareguts pel terratrèmol i el tsunami del dia 11 de març proppassat, segons l’agència de policia japonesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any