La ruptura de la cadena causal

  • La directora convidada de VilaWeb es demana si és possible 'escapar a la lògica del hàmster que sembla dominar la societat'

VilaWeb
Redacció
03.03.2011 - 14:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sota aquest títol quasi metafísic s’amaga la realitat quotidiana que aquest matí hem discutit a la reunió de redacció de Vilaweb: és possible escapar a la lògica del hàmster que sembla dominar la nostra societat? És possible en general i, molt particularment, és possible per a un mitjà de comunicació com ara Vilaweb? No és un contrasentit? Fa poc em vaig trobar casualment el director del programa Polònia Toni Soler i em va dir que al seu programa estan obligats a seguir allò que és més popular o que té audiència. S’entén que ho digués i què volia dir amb això, però la pregunta roman: quin és el criteri que ‘fa notícia’? I, potser encara més important, quin o quins són els criteris que fan que quelcom que ha estat notícia deixi de ser-ho?

L’expressió ‘ruptura de la cadena causal’ s’ha fet servir en la tradició filosòfica per debatre sobre la llibertat humana: és la llibertat una il·lusió? Quan m’enamoro: estic simplement responent a un canvi en els meus neurotransmissors cerebrals? És això tot? El debat sobre l’existència de la llibertat pren avui la forma de discussió entre la pseudo-ciència dels que dogmàticament volen encabir el fenòmen humà en el paradigma determinista i els qui reivindiquen un espai irreductible, com el poblet gal d’Uderzo i Goscinny, capaç d’anar més enllà del mecanisme d’acció-reacció, capaç d’aturar la cadena causa-efecte per obrir un espai nou que ens fa veritables co-creadors de realitat, en lloc de ser-ne simples peces (cf. la crítica de Chaplin a ‘Temps moderns’) o simples consumidors.

Teresa Forcades

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any