Escola Valenciana denuncia l’ofensiva del Consell contra l’ensenyament en valencià

  • Dissabte presentarà un document, amb el suport de partits, sindicats, entitats i universitats, per una educació que garanteixi una competència plurilingüe · El govern de Camps vol limitar l'ús de la llengua a l'escola

VilaWeb
Redacció
23.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana presentarà dissabte, en un gran acte a la Nau de la Universitat de València, un document ‘de consens, aplicable a tots els centres’ per a promoure l’educació plurilingüe i el domini de la llengua per tots els estudiants. Amb el suport de tots els sindicats, partits (tret el PP), universitats públiques i entitats diverses, la presentació coincideix amb una nova ofensiva del govern de Camps contra l’ensenyament en valencià.

‘Volíem presentar el document presentat en positiu i que abans de dissabte hi haguera hagut solament diàleg, però les últimes accions del govern ens obliguen a denunciar amb fermesa la seua actuació’, explica a VilaWeb Jaume Fullana, portaveu d’Educació d’Escola Valenciana. El cas és que el govern valencià ha aprovat aquesta setmana una nova ordre que limita encara més l’ensenyament en valencià.

Una nova ordre per a limitar l’ensenyament en valencià

La comissió permanent del Consell Escolar de València (CEV), en què l’administració ha aconseguit de tenir-hi majoria per decret, ha aprovat la modificació d’un article que limita l’ampliació de l’ensenyament en valencià a tenor del Programa d’Incorporació Progressiva (PIP), actualment vigent. Segons la modificació, a partir de tercer de primària solament s’ensenyarà en valencià una sola assignatura. D’aquesta manera, la Conselleria d’Educació modifica  la Llei d’Ús i Ensenyament sense haver de passar pel parlament.

‘Les modificacions promogudes pel govern són clarament contradictòries i són una barrera més, un obstacle més, a l’aprofundiment de l’ensenyament en valencià’, diu Fullana. Tot i amb això, Escola Valenciana encara negocia amb dirigents del PP i del govern perquè assisteixin dissabte a la presentació del document. ‘Volem que hi haja tota la representació possible de tots els sectors vinculats a l’ensenyament’, perquè és una proposta forta, seriosa, avalada per una àmplia majoria del sector educatiu.

L’entitat ha preparat aquest document durant mesos, amb la participació del màxim nombre d’implicats possibles. Sense entrar en detalls, ha dit que era un document molt tècnic i concret, però pràctic i realment aplicable. El document posa de manifest que els estudiants que cursen l’ensenyament en valencià acaben tenint millors competències lingüístiques en totes les llengües, com demostren un seguit d’estudis.

El model gallec com a mirall

Tot i la coincidència temporal, volguda o no, amb la presentació del document, l’ofensiva del Consell no arriba per sorpresa. El conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, ja va dir, el mes de novembre passat, que el govern treballava per implantar un model lingüístic semblant al que ha promogut el govern gallec, també del PP. I, per més que digué que formaria part del programa electoral del PP i que no s’aplicaria en aquesta legislatura, va precisar que ja hi treballaven. El model gallec, que va motivar grans protestes i manifestacions contràries l’any passat, propugna una sola oferta per a tot el sistema educatiu i estableix percentualment el grau d’ús de gallec, espanyol i anglès. D’aquesta manera, elimina la possibilitat de fer totes les assignatures en gallec.

A Escola Valenciana, preocupada pels propòsits del govern, s’hi han sumat tots els sindicats i força associacions de mares i pares. Tots plegats sostenen que un canvi de model en aquesta línia equivaldria, a la pràctica, a derogar la llei d’ús i d’ensenyament i seria una clara violació dels drets lingüístics dels ciutadans.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any