Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  10.02.2011  21:45

Mubàrak no dimiteix i provoca la ira dels egipcis

Centenars de milers de persones agafen amb les mans les sabates per insultar el rais i exigir-li que marxi immediatament · El vice-president Suleiman ha assumit alguns poders de Mubàrak i ha demanat als joves que tornin a casa i a la feina

Men?ame
 

Després d'hores d'espera Mubàrak ha parlat a la televisió pública anunciant que no plegava (discurs sencer). El centre del Caire, ple de gom a gom, ha esclatat en una reacció d'ira brandant sabates a les mans, un insult tradicional àrab, i exigint al rais que abandoni el poder ja. Aquesta tarda s'havia creat una gran expectació per algunes informacions provinents del propi govern que anunciaven una retirada de Mubàrak. Però el rais ha anunciat amb un comunicat televisat que no plega i que vol ser ell qui piloti el canvi en una transició que portaria a unes eleccions obertes el pròxim setembre.

Mubàrak ha anunciat que cedirà algun poder al vice-president Omar Suleiman. Mubàrak ha dit que estar orgullós del poble que vol un canvi per fer un país millor. També ha dit que demanarà que s'investigui i es jutgi els responsables de la repressió que ha provocat centenars de morts.

Mubàrak ha dit que vol complir les promeses que va fer en les anteriors compareixences i que les demandes dels manifestants són legítimes. 'És important admetre els errors i rectificar, però no acceptaré que em donin ordres de l'exterior', ha dit.

També ha tornat a dir que no es presentarà a les pròximes eleccions presidencials i que continuarà fent les seves funcions fins llavors. S'ha atribuït la responsabilitat de preparar el marc necessari per fer una transició tranquil·la. Per això, espera el suport de tothom. Ha anunciat que donarà 'l'autoritat i el poder als que siguin escollits pel poble el proper setembre en unes elecciosn justes i lliures on hi hagi garanties'.

Mubàrak ha dit que 'no podem continuar en aquestes circumstàncies', responsabilitzant-ne no la seva figura sinó el moment històric que viu el país. Vol esperar que l'ambient torni a ser 'amigable, sense enemistats ni distanciaments entre diferents posicions' fins que es recuperi la confiança en l'economia. Ha dit que ha treballat 'per la pau i l'estabilitat d'Egipte' i ha recalcat que 'mai he buscat el poder i la popularitat'. 'Estic segur que la majoria del poble és conscient de qui és Hosni Mubàrak', ha subratllat.

Mubàrak ha explicat la reforma de la constitució que vol impulsar i n'ha llegit els articles que vol modificar. Finalment, ha apel·lat a la seva estimació per la pàtria egípcia i la seva dedicació al seu poble. 'Estic satisfet del que he ofert a la nació durant aquests 60 anys', ha dit. 'El principi i el final de la meva vida és en aquest país. No em separaré d'aquesta terra fins que no m'enterrin a sota d'ella.'

Suleiman assumeix el poder cedit

Al cap de pocs minuts de l'emissió del discurs de Mubàrak ha estat el torn del vice-president Omar Suleiman, que ha explicat que assumeix el poder que li ha donat Mubàrak. Diu que el seu objectiu és restablir la seguretat i la felicitat del poble egipci. 'M'he compromès a fer tot allò que estigui a les meves mans per fer una transició tranquil·la i complir amb el diàleg nacional que ja hem iniciat, sempre respectant la constitució i la llei.'

'Demano als ciutadans que mirin cap al futur i treballin per un nou camí d'esperança i vida estable', ha dit Suleiman. També ha demanat als joves que 'tornin a casa seva i a les feines i que no escoltin la ràdio i la televisió estrangera, que només cerca desestabilitzar el país i establir un estat de caos'.

Suleiman ha afirmat que treballaran tots plegats per fer el millor pel país. Ha dit que ell i Mubàrak són a la mateixa trinxera.

Es desferma l'ira dels manifestants

Els milers i milers de manifestants aplegats a la plaça Tahrir han reaccionat amb ràbia i decepció a l'anunci de Mubàrak. Tan bon punt s'ha acabat el discurs del president, els assistents a la plaça han començat a cridar càntics contra el règim i Mubàrak i han alçat sabates amb les mans, el tradicional insult àrab.

Una tarda plena d'especulacions

El consell suprem de l'exèrcit egipci s'ha reunit avui per discutir la possible sortida de Hosni Mubàrak. Els membres del consell havien parlat de la necessitat de protegir la societat civil i la possibilitat de passar el poder al vice-president, Omar Suleiman. A més, l'exèrcit ha dit que estava preparat per atendre les 'legítimes demandes de la gent', que s'aplegava expectant a la plaça Tahrir del Caire.

El secretari general del partit governant, el PND, Hassam Badrawi, havia declarat a la BBC que Mubàrak podria plegar. De fet, el cap de la CIA, Leon Panetta, també havia declarat que molt probablement Mubàrak dimitiria. I mentrestant, hi havia diversos rumors que apuntaven al fet que Mubàrak hauria marxat d'Egipte.

Men?ame