Milers de ciutadans protesten contra les sentències del Suprem davant les cases de la vila

  • Desenes de concentracions van omplir ahir les places més cèntriques de moltes ciutats catalanes l'endemà de l'atac del tribunal espanyol contra la immersió lingüística de l’escola

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les concentracions davant les cases de la vila contra les sentències del Tribunal Suprem espanyol es van multiplicar ahir a les poblacions del país. Milers de manifestants hi van acudir per demanar la independència com a única solució a l’atac constant de les institucions judicials a l’autogovern i al model lingüístic català. Dimecres ja hi va haver una concentració davant el palau de la Generalitat (vídeo), convocada per la CUP i la CAL. Els manifestants no van parar de cridar ‘contra la sentència, independència’, ‘a l’escola, en català’ i ‘aquesta és la seva democràcia’.

La comunitat educativa, les institucions acadèmiques, les associacions per la normalització lingüística, els sindicats i una bona part dels partits van proclamar-se profundament indignats per les tres sentències (primera, segona, tercera) del Tribunal Suprem espanyol que obliguen la Generalitat de Catalunya a fer servir l’espanyol com a llengua vehicular de l’escola. CiU i PSC van relativitzar les sentències del tribunal espanyol. El mateix vespre de les sentències, centenars de persones, convocades per la CUP i la CAL, es van aplegar a plaça Sant Jaume per protestar contra les sentències i EN favor de la immersió lingüística (vídeo).

Les sentències dirimeixen sengles recursos de pares perquè els seus fills no podien fer les classes en espanyol. El Suprem ordena a la Generalitat que adapti el sistema d’ensenyament a la sentència (pdf) del Tribunal Constitucional sobre l’estatut i que l’espanyol sigui introduït com a llengua vehicular ‘de manera proporcional i equitativa al català en tots els cursos’.

El Suprem, doncs, invoca la sentència del TC per destruir la immersió lingüística a Catalunya, i diu que l’escola ha de demanar als pares quina és la llengua habitual que volen per als fills. També obliga a fer les comunicacions, orals i escrites, als pares en totes dues llengües.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any