Notícies

Diumenge  12.12.2010  20:27

La consulta a la Barceloneta sorprèn amb un 20,2% de vot anticipat en un sol dia

Avui s'han instal·lat catorze urnes a la Barceloneta i demà ja seran repartides per tota la ciutat

Men?ame
 

Barcelona Decideix ha arrencat amb força en la primera jornada de recollida de vot anticipat de la consulta sobre la independència que es farà el 10 d'abril. Ho ha fet amb una jornada de prova al barri de la Barceloneta que ha participat molt activament amb un 20,2% de participació en un sol dia. L'organització ha declarat que el resultat d'avui 'és esperançador i alliçonador, tot i que no és extrapolable'.

Al llarg del dia han votat un total de 3.607 barcelonins, dels quals 1.586 no estaven censats a la Barceloneta. Sobre el cens d’electors de la Barceloneta (10.002), els 2.021 vots corresponen a un 20,2% quasi exacte.

Alfred Bosch, coordinador i portaveu de Barcelona Decideix, ha valorat la prova com un èxit, ja que s’ha aconseguit el que es pretenia; extraure les lliçons i l’experiència necessària per confirmar i millorar el sistema de treball, així com demostrar que la consulta no és cap quimera, ja que els bons resultats en un barri barceloní són del tot factibles si es realitza correctament la feina prevista i s’hi dediquen els recursos adequats.

D’altra banda, Bosch ha insistit que els resultats del test no són aplicables mecànicament a la resta de la ciutat, bàsicament a causa dels mitjans que calen per afrontar la magnitud de Barcelona. En el cas de la Barceloneta, l’escala ha estat més reduïda i els recursos invertits han estat adequats. En aquest sentit, l’organització ha fet una crida a entitats i particulars perquè se sumin al gran esforç que caldrà desplegar; s’ha sol·licitat el concurs de voluntaris i sobretot de donants econòmics, atès que la situació financera de Barcelona Decideix està per sota del que convindria.

Jornada d'esperança i participació

Durant el matí han visitat les urnes Jordi Portabella, del grup municipal d’ERC Barcelona, el qual ha reservat el seu vot per al 10A. Els que sí que han votat d’Esquerra són els regidors Xavier Florensa i Ester Capella. Convergència i Unió també ha participat, amb els vots dels regidors Mercè Homs i Jordi Martí. Joan Laporta i Alfons López Tena de Solidaritat per la Independència també han dipositat el vot. I finalment, Muriel Casals d’Òmnium Cultural.

Fins a les vuit del vespre, els veïns han pogut passar per qualsevol de les catorze urnes habilitades. Hi ha pogut votar qualsevol persona major de setze anys resident a Barcelona, tot i que s'han distingit els veïns del barri de la resta per poder tenir una xifra ajustada de participació en relació amb el nombre total de veïns de la Barceloneta.

La plataforma compta amb més de sis mil voluntaris, té el suport d'unes tres-centes entitats, a banda d'adhesions formals de partits com ara ERC, CiU i la CUP. Tanmateix, diu que són 'conscient que Barcelona és enorme i que els recursos de la plataforma són escassos'. Per aquest motiu fa una crida perquè totes aquelles persones que estiguin d'acord amb la consulta faci aportacions econòmiques: 'Sabem que són temps difícil i que hi ha altres prioritats, però la clau de les consultes residirà en les aportacions que rebem'. Com a exemple, posa el cost de repartit bústia a bústia per tot el barri folletons amb explicació sobre la consulta. De fet, reconeix que tot i que ho han pogut fer a la Barceloneta, ara per ara no tenen prou diners per fer-ho a tota la ciutat.

Per a Bosch, 'és important que entenguem que aquests processos són molt més importants i tenen més pes del que ens pensem. Per molt que hi hagi gent que digui que és il·legal o no vinculant. Si no, fixem-nos com ha acabat l'estatut, aprovat en un referèndum legal, i fixem-nos també en com les consultes sobre la independència que s'han fet durant tot aquest últim any han canviat la mentalitat del país'.

A partir de demà, i durant els propers quatre mesos, hi haurà uns dotze punts de votació repartits per tota la ciutat de Barcelona per recollir el vot anticipat abans el 10 d'abril, data en què es recomptarà tot el vot.

Men?ame