Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  06.12.2010  06:00

Més de cent municipis catalans ja es declaren moralment exclosos de la constitució

La constitució espanyola fa avui trenta-dos anys

Men?ame
 

Avui que fa trenta-dos anys de l'aprovació de la constitució espanyola, ja hi ha cent deu municipis catalans que se n'han declarat 'moralment exclosos'. Arran de la sentència del Tribunal Constitucional que mutilava l'Estatut de Catalunya, l'ajuntament del Port de la Selva va aprovar per unanimitat de declarar (pdf) el municipi moralment exclòs de l'àmbit de la constitució espanyola. Era el 5 de juliol, en un ple extraordinari convocat per respondre a la sentència del TC. 

Aquell mateix dia, al vespre, una capital de comarca, Vilafranca del Penedès, aprovava un text similar; i des d'aleshores, un centenar més d'ajuntaments han aprovat mocions declarant-se moralment exclosos o bé advocant per 'començar els tràmits oportuns per obrir el procés cap a la independència'.

D'entre els municipis exclosos de la constitució espanyols hi trobem nou capitals de comarca: Berga (Berguedà), Banyoles (Pla de l'Estany), Ripoll (Ripollès), Solsona (Solsonès), Mollerussa (Pla d'Urgell), Montblanc (Conca de Barberà), Puigcerdà (Cerdanya), Vic (Osona) i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).

Una bona part dels municipis moralment exlcosos i un miler i mig de regidors van donar suport al Compromís municipal sobiranista de Sant Pere de Rodes, en què es va pactar un manifest per promoure un referèndum sobre la independència des dels municipis.