Partits i sindicats: totes les sensibilitats de la vaga

  • Les posicions dels partits sobre la vaga general de demà són força diverses, mentre que tots els sindicats hi donen suport

VilaWeb
Redacció
28.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vaga general de demà contra la reforma laboral del govern espanyol, convocada pels sindicats, presenta un gran ventall de posicions partidistes, que van des del suport i una implicació màxima al desig de veure-la fracassar del tot. En canvi, els sindicats criden a la vaga sense excepcions i reforcen els motius de la convocatòria amb reivindicacions de sensibilitats ideològiques diverses.

Els principals sindicats convocants són els majoritaris: CC OO (Principat, Illes i País Valencià) i UGT (Principat, Illes i País Valencià). Amb la vaga volen contestar una reforma laboral que ‘elimina drets laborals dels ciutadans’. Entre les raons principals, argüeixen que la retallada de la despesa pública ‘recau fonamentalment en els treballadors i els pensionistes’; que la reducció de la inversió pública frenarà el creixement econòmic i l’oferta de llocs de treball i tindrà com a víctimes principals els treballadors sense feina; que la reforma facilita i abarateix l’acomiadament, debilita la negociació col·lectiva i, en definitiva, implica ‘l’absoluta desregulació del mercat de treball’.

La resta de sindicats del país també s’han sumat a la convocatòria de vaga, tot i que no han estalviat crítiques a CC OO i UGT per haver-se esperat a convocar-la quan la reforma laboral ja s’havia aprovat i per haver pactat amb el govern els serveis mínims. La base de la vaga de demà és la reforma laboral, que ha crispat sindicats, treballadors, desocupats i partits polítics. Però els sindicats aprofiten la vaga per queixar-se d’uns altres aspectes de la crisi: ajuts de l’executiu espanyol a les entitats financeres, retallades socials, l’augment de l’IVA, congelació de les pensions, retallada dels sous dels funcionaris…

Per Intersindical Valenciana la reforma ‘respon a les peticions del capital internacional’ perquè facilita i abarateix l’acomiadament, augmenta els contractes de treball precari, privatitza els serveis públics d’ocupació i modifica la negociació col·lectiva. Per tot plegat, el sindicat vol que la jornada de protesta de demà serveixi per impedir que la reforma tiri endavant i perquè les noves mesures anunciades, com la revisió de les pensions i el copagament sanitari, no tirin endavant.

En forma de decàleg, la Intersindical-CSC exposa que les mesures del govern espanyol ‘empobreixen les classes populars’; que la retallada de la despesa pública farà més difícil la sortida de la crisi; i que el copagament convertirà drets fonamentals com l’educació i la sanitat en un negoci. Critica que no hi hagi cap mesura per a reduir la desocupació i, a sobre, que s’abarateixi l’acomiadament; que s’endarrereixi l’edat de jubilació als seixanta-set anys; i que es redueixi el poder adquisitiu dels treballadors públics. El sindicat també destaca que la crisi actual demostra que l’espoli fiscal i l’opressió nacional neguen als catalans ‘les competències i els recursos bàsics’, i per això la vaga de demà també serveix per reclamar la sobirania del poble català.

La CGT (País Valencià, Principat, Illes) ja havia presentat una convocatòria de vaga al juliol com a mesura de protesta contra la reforma laboral, el pla d’ajustament per reduir el dèficit i la reforma del sistema de pensions, que es preveu que s’aprovi aviat. El sindicat considera que aquestes mesures fan que ‘el cost de la crisi recaigui en les classes populars i no en els veritables responsables de la crisi’ i afirma que som davant ‘una política antisocial que només respon als interessos de la banca, de l’especulació financera i immobiliària, del mercat, del capital i de la patronal’. Per això demanen que, la crisi, la paguin ‘els qui l’han causada, és a dir, els rics, els banquers i els polítics’.

En un sentit similar, la crida a la vaga feta per l’STEI-i Intersindical (pdf) es basa en la consideració que és ‘inadmissible que les mateixes entitats que varen desfermar la crisi imposin ara les seves propostes per sortir-ne’. Sobre la reforma laboral, el sindicat balear sosté que és un retrocés dels drets laborals i que responsabilitza els treballadors de la crisi, amb una retallada de salaris i drets. A més de criticar la limitació de la negociació col·lectiva i l’abaratiment de l’acomiadament, avisa que la reforma perjudica els joves que entren al mercat laboral i reclama un nou model social i productiu, basat en el repartiment de la riquesa.

També la COS ha elaborat un enfilall de raons per a animar la participació en la vaga de demà. A banda protestar contra la reforma laboral i les retallades salarials, també crida a exigir la creació de llocs de feina estables, a lluitar ‘contra la banca i la resta de culpables de la crisi’, a reivindicar la democràcia i la sobirania del poble català, a decidir una política que beneficiï la majoria treballadora i a fer, en definitiva, el primer pas ‘d’una escalada de mobilitzacions per blocar els atacs dels governs’.

Finalment, també convoquen a la vaga general de demà els sindicats USOC i USO-Illes Balears, com a ‘resposta del moviment sindical contra la política del govern central que retalla drets dels treballadors’ i CNT AIT Catalunya Balears, que considera la reforma ‘l’agressió més important als drets dels treballadors’ i que propugna que la vaga de demà serveixi de ‘detonant de mobilitzacions ulteriors més àmplies’.

Els partits prenen posició sobre la vaga

La vaga de demà, la convoquen els sindicats, però els partits també hi han dit la seva. N’hi ha que en fan un objectiu propi i criden a la mobilització, n’hi ha que l’abonen verbalment i prou, n’hi ha que no hi donen suport, però que no els fa res si lamina els partits de govern, i n’hi ha que desitgen que sigui un fracàs.

Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Iniciativa del País Valencià (IPV), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Iniciativa d’Esquerres de les Illes i Esquerra Unida de les Illes Balears (EUIB) són els partits més favorables a la vaga. Hi donen suport i participen en la mobilització ciutadana. La majoria han anunciat que farien vaga a les institucions i organitzacions on treballen o, si més no, que donarien el sou del dia de vaga a les fundacions dels sindicats. Aquests partits coincideixen a criticar amb severitat la reforma laboral del govern espanyol i les mesures que s’han pres en temps de crisi i que consideren que reforcen les desigualtats socials.

També són favorables a la vaga els partits de l’esquerra nacional com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el Partit Socialista de Mallorca (PSM), però es dediquen més a retreure les contradiccions del govern de Zapatero. Pel secretari general d’ERC, Joan Ridao, ‘aquesta és una vaga justa i raonable, no és una mobilització contra els empresaris ni contra l’economia productiva, sinó contra un govern espanyol decidit a desballestar el sistema de protecció social’.

Una perspectiva diferent és la de Convergència i Unió (CiU) i Unió Mallorquina (UM). Aquestes dues formacions no donen suport a la vaga, però es fan càrrec de la protesta d’uns sindicats que s’han sentit enganyats pel govern espanyol. El president de CiU, Artur Mas explica: ‘Els van dir que no es faria res que no els agradés, i ara ells mateixos diuen que aquest és el govern que ha fet l’atemptat més gran contra els drets dels treballadors’. I recorda que Zapatero havia dit que, a ell, no li farien una vaga general, però ja la té. El Bloc Nacionalista Valencià (BNV) sí que donarà suport a la vaga, tal com els van informar personalment el president Enric Morera, i el secretari general, Josep Maria Pañella. Per Morera, ‘la situació és molt preocupant i els retalls continuaran en l’àmbit de l’educació i de la sanitat i per això hem de posar fre a eixa política d’extrema dreta i antisocial’.

El cas dels socialistes és més conflictiu. Tradicionalment, els partits socialistes de Catalunya (PSC), les Illes (PSIB) i el País Valencià (PSPV) han fet costat a les reivindicacions dels sindicats majoritaris, especialment d’UGT. Però la vaga de demà contesta una reforma impulsada pel seu partit i pot laminar fortament els governs socialistes català i balear. Per això, la seva posició sobre la vaga és de respecte a la convocatòria, però consideren que ‘és hora de fer reformes, perquè els sacrificis d’avui són la millor garantia perquè tornem a tenir beneficis demà’, en paraules del portaveu del PSC, Miquel Iceta.

El Partit Popular (PP) és qui considera més desafortunada la vaga de demà. Pels populars, hi ha unes altres formes, en democràcia, de manifestar la disconformitat, l’oposició a qualsevol norma. Aquesta és, si més no, l’opinió del portaveu econòmic estatal del partit, Cristóbal Montoro, que ha desitjat que ‘sigui un fracàs’. Tanmateix, també miren d’erosionar el president del govern espanyol. En paraules de la presidenta del partit a Catalunya: ‘la vaga demostrarà l’enorme enrabiada de la societat contra Zapatero.’

També s’han definit sobre la vaga partits independentistes extraparlamentaris. Solidaritat Catalana ha cridat a la vaga, però demana que tingui un sentit independentista i que reivindiqui la millora social i econòmica que significaria la independència. En canvi, Reagrupament no ha fet cap declaració oficial, però els seus màxims dirigents, Rut Carandell i Joan Carretero, han anunciat que demà treballaran perquè ‘es tracta d’una vaga espanyola, convocada per sindicats espanyols i contra un govern espanyol, i per tant, nosaltres no hi tenim res a dir’.

En canvi, la marca electoral municipal de l’esquerra independentista, la CUP, dóna ple suport a la vaga perquè considera que la reforma del govern espanyol ‘afecta el treball i les pensions, i representa una nova retallada dels drets laborals i socials’. La candidatura anticapitalista Des de Baix dóna suport a la convocatòria i defensa la necessitat de continuar la mobilització després del 29 de setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any