Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La reforma laboral

Acomiadament...

...més barat

Desocupació elevadíssima


dilluns, 21 de juny de 2010
El 16 de juny el govern espanyol va aprovar el decret llei de reforma del mercat de treball, o de reforma laboral. Justificació: afavorir la creació de llocs de feina i reduir l'índex de desocupació.

Al·lega el govern que durant aquests dos últims anys, marcats per la greu crisi econòmica internacional, s'han perdut més de dos milions de llocs de feina; i que el nombre de sense-feina ha augmentat de gairebé dos milions i mig, cosa que ha fet doblar l'índex de desocupació, que ara és del 20%.

A aquesta factors, hi hauríem d'afegir les pressions de la comunitat internacional, particularment de la Unió Europea, que de fa un quant temps està molt a sobre d'Espanya i n'observa amb lupa l'evolució econòmica.

La Unió ha fet una valoració positiva del contingut de la reforma, igual que els empresaris, aquests amb matisos. Els sindicats (representants dels treballadors), en canvi, s'hi han oposat sense contemplacions i han cridat a la vaga general, que es farà el 29 de setembre.

La reforma ha de passar demà el sedàs del Congrés dels Diputats. Tot fa pensar que el govern aconseguirà prou suport parlamentari per a tirar-la endavant.
  • ! Actualització el 23/06/2010 a les 07:15

Acomiadament...


+ El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.
Algunes de les mesures més destacades del decret de reforma laboral tenen en comú l'abaratiment de l'acomiadament. S'hi estableix, per exemple, que l'acomiadament és procedent quan l'empresa passa per una situació econòmica negativa (el text no especifica si 'situació econòmica negativa' equival a 'pèrdues'). Si l'empresa certifica aquesta situació econòmica negativa, haurà de pagar al treballador acomiadat vint dies de salari per any treballat, no pas quaranta-cinc, que són els que ha de pagar quan l'acomiadament és improcedent, és a dir: sense motiu.

...més barat


+ Una de les justificacions de la reforma és l'elevadíssim índex de desocupació.
En la mateixa línia va la generalització del contracte de foment de l'ocupació, que fins ara no atenyia els homes de trenta-un any a quaranta-quatre. Aquest contracte és de durada indefinida i fixa una indemnització de trenta-tres dies, per comptes de quaranta-cinc. El govern espanyol, el va adoptar el 2001, amb la intenció d'afavorir l'ocupació estable, de reduir el nombre de contractes temporals.

Desocupació elevadíssima


+ Espanya té un 20% de desocupats, el doble que no la mitjana europea.
Un dels factors esgrimits pel govern espanyol per a justificar la reforma laboral és l'elevadíssim índex de desocupació, que a l'abril s'acostava al 20%, el doble que no la mitjana de la Unió Europea (9,7%). A Alemanya, per exemple, els sense-feina eren el 7,1%; a França, el 10,1%; i a Itàlia, el 8,9%. Solament la república bàltica de Letònia tenia un percentatge superior al d'Espanya: 22,5%.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El decret de reforma laboral estableix que una part de la indemnització (vuit dies) vagi a càrrec de l'estat, a través del Fons de Garantia Salarial (FOGASA), tant si l'acomiadament és procedent com si no.
  • A Espanya, dels joves entre setze anys i vint-i-nou, un de cada quatre ha perdut la feina del començament de la crisi ençà, ara fa tres anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Evolució de la desocupació en cadascun dels països de la Unió (2009-2010).
El pla d'estalvi que ha precedit la reforma laboral.
Quants desocupats hi ha a Catalunya, a les Illes i al País Valencià?
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua