Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Què és el dèficit públic?

Dèficit...

... i deute

Salvar l'euro


dilluns, 17 de maig de 2010
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va presentar dimecres el pla d'estalvi econòmic més important d'ençà del restabliment de la democràcia. Justificació: reduir l'elevat dèficit públic i fer sortir Espanya de la greu crisi econòmica en què s'arrossega.

Zapatero, que aquests últims anys havia fet bandera dels drets socials, va presentar el pla d'ajust després d'haver rebut les pressions de la comunitat internacional: de la Unió Europea (UE), del Fons Monetari Internacional (FMI) i, fins i tot, del president dels Estats Units, Barack Obama. Les pressions eren motivades per la temor que la crisi grega, amb un dèficit i un deute elevadíssims, no es s'encomanés a Espanya i acabés afectant l'estabilitat de l'euro.

La comunitat internacional ha dit que el pla d'ajust del govern espanyol anava pel bon camí. En canvi, els sindicats n'han fet una crítica duríssima, han convocat vaga de funcionaris (treballadors del sector públic) per al 2 de juny i no han descartat de convocar-ne una altra de general. Consideren que les mesures anunciades afectaran les classes mitjana i baixa, però no la classe adinerada.

Entre aquestes mesures hi ha la retallada del 5% del sou dels funcionaris; la supressió de la revalorització de les pensions de jubilació i de l'anomenat xec nadó (2.500 euros per naixement), a partir de l'any vinent. Tot plegat amb vista a reduir el dèficit de l'estat de 15.000 milions d'euros. Afegim-hi, encara, els 1.200 milions d'euros que hauran d'estalviar les comunitat autònomes i els ajuntaments.
  • ! Actualització el 20/05/2010 a les 08:30

Dèficit...


+ El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.
A aquesta situació de dèficit, s'hi ha arribat perquè l'estat ha gastat més que no tenia. El dèficit públic, o dèficit pressupostari, és justament això: tenir més despeses que no ingressos (el càlcul es fa per anualitats). Si és a la inversa, si els ingressos superen les despeses, parlem de superàvit. Fa tres anys, quan es va començar a manifestar la crisi, Espanya tenia superàvit. Ara, en canvi, té un dèficit molt elevat, de l'11,2% del producte interior brut (o sia el PIB). El producte interior brut és la suma total de béns i serveis produïts en un any.

... i deute


+ Grècia ha acumulat un deute del 115,1%.
Per finançar el dèficit els governs recorren a l'endeutament. Com que no tenen prou diners, en demanen. El risc és d'endeutar-se massa i de no poder tornar-los. És just això que ha passat a Grècia, que ha acumulat un deute del 115,1% del producte interior brut. La gravetat de la situació ha portat la Unió Europea a atorgar a Grècia un préstec de 110.000 milions d'euros. En canvi, el govern grec s'ha compromès a aplicar un pla d'estalvi draconià.

Salvar l'euro


+ Són setze els països que tenen l'euro per moneda.
A més a més, la Unió ha instituït un fons de 750.000 milions d'euros destinat a assegurar l'estabilitat de l'euro, moneda compartida per setze països. Més concretament, el fons s'ha constituït amb la intenció d'impedir que la crisi grega no acabi estenent-se als països de la zona euro d'economia més fràgil: Espanya, Irlanda, Portugal i, en menor mesura, Itàlia.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La Unió Europea disposa que el dèficit públic dels països de la zona euro no ultrapassi el 3%, disposició que ara mateix solament compleixen Estònia, Luxemburg i Suècia.
  • Espanya té una índex de desocupació del 20%, el doble que no la mitjana europea.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Pla d'estalvi del govern espanyol: l'opinió del sindicat Comissions Obreres de Catalunya.
El dèficit públic als països de la UE (1998-2009).
Països que tenen l'euro per moneda: mapa.
La pensió de jubilació: vídeo.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua