Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Què són els pressuposts?

Superàvit i dèficit pressupostaris

Diners provinents dels imposts

Importància dels pressuposts


dijous, 25 de setembre de 2008
Anomenem 'pressupost' el còmput anticipat de les despeses i dels ingressos per a un període de temps concret. Aquest còmput, el fan les empreses (també el poden fer els particulars, si són previsors) i les administracions públiques, i en aquest darrer cas parlem de pressupost públic.

Totes les administracions públiques calculen el pressupost: les municipals, les regionals, les nacionals, les estatals i les suprastatals (Unió Europea)... Normalment, la previsió és d'un any, i això vol dir que el càlcul és de les despeses i dels ingressos de l'any sobre.

Doncs bé, a mitjan setembre el govern espanyol va començar les negociacions per a aconseguir el suport per al pressupost del 2009, que ha d'aprovar el Congrés dels Diputats.

Com que no té majoria absoluta, el govern del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) mira de cercar el suport dels partits polítics amb representació parlamentària, també dels catalanistes. Però a Catalunya no serà fàcil que n'obtingui, en gran part per la qüestió del finançament: la proposta de reforma del nou finançament feta pel govern espanyol no convenç ningú del Principat, i l'acord en aquest punt no s'entreveu gens fàcil.

Recordem que Catalunya, les Illes i el País Valencià tenen un dèficit fiscal molt elevat: paguen a l'estat molts més diners que no en reben, i això fa que no disposin de prou recursos econòmics per a exercir plenament l'autogovern, per a atendre convenientment les necessitats sanitàries, educatives, culturals... de la població.
  • ! Actualització el 26/09/2008 a les 15:20

Superàvit i dèficit pressupostaris


+ Hi ha dèficit pressupostari quan les despeses superen els ingressos.
Si el pressupost preveu més ingressos que no despeses, parlem de superàvit pressupostari. Si és a la inversa, si les despeses superen els ingressos, parlem de dèficit pressupostari. Això últim és més fàcil que passi quan l'economia no rutlla prou: com que no es fan tants diners, les entitats públiques també preveuen de recaptar-ne menys, amb la particularitat que és aleshores quan més n'han de menester (per exemple, per a garantir les prestacions de desocupació: hi ha més gent sense feina, si l'economia no va a l'hora).

Diners provinents dels imposts


+ Els imposts són la via principal d'ingressos de les administracions públiques.
La via principal d'ingressos de les administracions públiques és la dels imposts, és a dir, els tributs que paguen els ciutadans. D'imposts, n'hi ha de directes i d'indirectes. Els directes graven la riquesa dels contribuents, tant el patrimoni com les rendes o ingressos (vgr. IRPF, sigla de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques); els indirectes, en canvi, graven activitats concretes, com ara el consum de béns i serveis. L'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), d'aplicació a tots els estat de la Unió Europea, és un impost indirecte.

Importància dels pressuposts


+ El pressupost reflecteix les prioritats del govern.
Els pressuposts indiquen què en farà, el govern, dels tributs pagats pels ciutadans. Detallen la despesa prevista en capítols fonamentals com ara cultura, educació, foment de l'ocupació, habitatge, pensions, recerca i innovació, sanitat... Tot plegat reflecteix les prioritats del govern i, al capdavall, la ideologia que el guia.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Aquests últims temps hom ha parlat molt de la possibilitat que el govern de Catalunya (PSC-ERC-ICV) i CiU presentessin una proposta de model de finançament conjunta. Aquesta setmana mateix hi ha d'haver una reunió amb vista a arribar a un acord, que no sembla fàcil.
  • Del període de vigència del pressupost se'n diu any econòmic.
  • Si les depeses són equivalents als ingressos, diem que el pressupost és equilibrat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Ingressos i despeses pressupostàries per països.
Desglossament del pressupost de la Unió Europea del 2009.
15 de juliol de 2008: el govern espanyol publica les balances fiscals (vídeo).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua