El tripartit aprova unes conclusions del cas Palau que acusen CiU de cobrar comissions

  • L'Oficina Antifrau va fer públic ahir un informe on considera que no té proves del finançament il·legal de CDC

VilaWeb
Redacció
27.07.2010 - 11:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sessió de conclusions de la comissió parlamentària que investiga el cas Palau ha seguit el guió previst i el govern tripartit (PSC, ERC i ICV) ha aprovat una resolució conjunta que considera provats els indicis de finançament il·legal de CiU. Les conclusions es faran arribar a la fiscalia que investiga el cas. En canvi, la federació nacionalista ha reiterat que tot plegat era una difamació i que aquests partits tenen una ‘obsessió malaltissa sense límit’. Després d’una cinquantena de compareixences, l’intercanvi d’acusacions s’ha mantingut gairebé inalterable.

En les seves conclusions, PSC, ERC i ICV-EUiA apunten que Ferrovial va finançar irregularment CDC a través d’un doble conveni: la constructora amb el Palau i l’entitat cultural amb la Fundació Trias Fargas de CDC. A més, conclouen que hi ha indicis de delicte. El tripartit també considera que hi va haver irregularitats en el conveni de la Generalitat i Fèlix Millet per l’hotel del Palau, la requalificació de terrenys de Millet a L’Ametlla del Vallès i el donatiu de Millet a Àngel Colom.

El portaveu del PSC, Jordi Terrades ha suggerit un repartiment de comissions per obra pública del 4%, tot i no poder-ho acreditar.

CiU acusa el tripartit de caça de bruixes

‘Malgrat que no s’ha pogut provar res, vostès continuen i continuaran difamant. La seva obsessió amb CiU és malaltissa i no té límit’, ha replicat al tripartit el portaveu de CiU a la comissió, Jordi Turull.

En la seva proposta de conclusions, CiU reclama responsabilitats polítiques amb el cessament de l’interventor general de la Generalitat, Josep Maria Portabella, i ha suggerit el de la directora general de Patrimoni, Immaculada Turu, o, en aquest últim cas, de qui considerin responsable el president Montilla i el conseller Castells. La federació nacionalista diu que es fa seu l’informe de l’OAC, ja que considera que estableix ‘fets acreditats’, sobre actuacions del tripartit, per exemple, amb l’hotel del Palau, i no ‘dubtes raonables’ com en el cas del finançament de CDC.

Tot i això, el tripartit, el PP i el grup mixt portaran a la fiscalia el cas del suposat finançament irregular de CDC perquè determini si hi ha responsabilitats penals en el cobrament de comissions a CDC a través del Palau. Creuen que de la comissió d’investigació del cas del Palau i de l’informe de conclusions de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) se’n desprenen clars indicis de finançament irregular de CDC per via de la fundació del Palau de la Música i de la fundació d’aquesta formació política, malgrat que l’OAC no ha pogut acreditar cap delicte.

En les conclusions que el tripartit elevarà a la fiscalia també hi figuren els casos de l’hotel del Palau, el donatiu de Fèlix Millet a Àngel Colom per liquidar el PI i la requalificació de terrenys de Millet a l’Ametlla del Vallès. Ara, el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, s’ha mostrat tranquil i ho ha atribuït tot plegat al nerviosisme del tripartit.

Les conclusions d’aquesta comissió es votaran al ple d’aquesta setmana, l’últim del curs polític.

L’Oficina Antifrau no té proves del finançament il·legal de CDC

La sessió d’avui arriba l’endemà que un informe de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) anunciés que la comissió parlamentària ‘no permet ni confirmar ni descartar amb la rotunditat jurídicament exigible’ el finançament il·legal de Convergència Democràtica (CDC). L’informe constata ‘dubtes’ de la vinculació de CDC amb determinats contractistes o proveïdors del Palau, però no pot acreditar el desviament de fons cap al partit o la fundació Trias Fargas (actual Catdem).

D’una altra banda, l’organisme que dirigeix David Martínez Madero sí que ha trobat indicis que els ex-gestors del Palau, l’ex-president Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, van utilitzar aquesta institució no només per al benefici propi, sinó també per facilitar ‘transaccions econòmiques entre adjudicataris de determinats contractes públics i responsables polítics amb capacitat concreta en les estructures del poder adjudicador’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any