Notícies

Dijous  08.07.2010  10:53

Vic se suma als municipis 'moralment fora' de la Constitució

Ja són set les viles que han respost així la sentència del TC

Men?ame
 

El ple municipal de l'Ajuntament de Vic (Osona) va aprovar ahir al vespre, entre més punts, una moció d'urgència de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) espanyol sobre l'estatut, que inclïa una esmena de la CUP per la qual 'Vic es declara municipi moralment exclòs de l’àmbit de la constitució espanyola'. La moció va rebre el suport dels grups municipals de CiU, ERC, CUP i ICV. El PSC es va abstenir i PxC hi va votar en contra.

Amb l'aprovació d'aquesta moció a Vic, ja són set els ajuntaments que s'han declarat 'moralment exclosos' de la constitució, en protesta contra la sentència del TC sobre l'estatut: el Port de la Selva, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Torelló, Montesquiu, Tarrés i Llambilles. Avui mateix el municipi de Viladamat (Alt Empordà) se n'ha de declarar exclòs i la setmana vinent, Vilamaniscle.

A més, el batlle de Calders (Bages), Jaume Perarnau, ha enviat una carta al delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, exposant-li que la sentència de l'estatut 'l'allibera de la constitució espanyola i de la fidelitat al rei'. Argüeix que ell va prometre fidelitat a la constitució, al rei i a 'l'estatut aprovat pel Parlament de Catalunya, les Corts Generals i sancionat pel poble català', però que aquest ja no és l'estatut al qual va prometre fidelitat perquè 'ha estat declarat no legal en una bona part dels articles'. Per tant, conclou, es considera 'plenament i totalment exonerat' de la seva promesa.

Paral·lelament, a la xarxa el grup de Facebook Jo també em declaro moralment exclòs/a de la Constitució espanyola ja s'acosta als cinc mil membres.

El govern menysté la iniciativa

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que dimarts va fer de portaveu del govern, va qualificar la iniciativa d'insòlita i fora de lloc, i va dir que no portava enlloc. Amb tot, va admetre que no sabia si el fenomen s'estendria a més ajuntaments.