La memòria del rugbi català

  • Aquesta setmana s'ha activat la web oficial de l'Associació de Rugby Català, 'Archives du Rugby Catalan'

VilaWeb
Martí Crespo
29.01.2010 - 01:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jean-Michel Canet, nascut a Perpinyà el 12 de maig de 1955, va ser un dels molts nord-catalans que va sortir de l’anonimat gràcies al rugbi. Comptable de professió, Canet va practicar tant el XIII com el XV i va fer d’entrenador. També va ser un gran col·leccionista. Des de la dècada del 1990 va dedicar-se a aplegar documents, llibres, articles de premsa, revistes, fotografies, cassets i tot de material rugbístic de Catalunya Nord, una activitat que es va aturar de sobte el 5 d’octubre de 2004, quan es va morir, a quaranta-nou anys, a Vilallonga de la Salanca (Rosselló). Tant la família com els amics, conscients del valuós llegat material que havia acumulat durant anys, van cercar solucions per a evitar de disgregar l’arxiu. La solució es va trobar el 2006, quan el pare i les dues filles de Canet van cedir-lo a un grup d’ex-jugadors i gent vinculada al rugbi. Encapçalats per Henri Sicart (entrevista), autor del llibre USAP. 100 ans d’histoire et de culture, van rebre l’encàrrec de conservar-lo, classificar-lo i ampliar-lo. Naixia l’embrió de l’Acadèmia Jean-Michel Canet-Associació Rugby Català.

La primera tasca de l’entitat va ser de cercar un espai per al llegat. I el va trobar a la Mediateca Ludovic Massé de Ceret (Vallespir), que els va cedir la tercera planta (vídeo) de l’edifici, on, a banda la documentació aportada per la família de Jean-Michel Canet, hi han arribat més col·leccions particulars i documentació cedida per la cinquantena de clubs rugbístics nord-catalans.

Després de dos anys llargs de feina, l’Associació Rugby Català ja ha superat les fases d’aplegar materials i de classificar-los. Mancava la digitalització, també inclosa en la llista de tasques inicials. Dimarts, en el marc de la Setmana del Rugbi de Ceret, es va activar finalment la web oficial de l’entitat, Archives du Rugby Catalan, i també la intranet, amb una part substancial dels materials ja passats al format digital. Totes dues eines són per a facilitar la feina d’investigadors i estudiants interessats en els arxius, que segurament s’ampliaran amb la documentació històrica del rugbi sud-català, ara com ara escassa i mal endreçada.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any