Creix la pressió sobre els cinemes que fan vaga

  • Òmnium i la CAL critiquen la iniciativa i recorden la desigualtat del català en l'oferta de cinema · El grup de Facebook contra la vaga aplega ja dotze mil seguidors · Un altre grup convoca una concentració de protesta dimecres vinent

VilaWeb
Redacció
28.01.2010 - 15:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Continua augmentant la pressió social sobre la vaga anunciada pel gremi d’empresaris del cinema, que tancaran dilluns setanta-un cinemes per protestar contra la llei del cinema de Catalunya (projecte de llei, pdf). Òmnium Cultural denuncia (comunicat, pdf) ‘l’actitud d’aquesta part del sector’ i es posiciona ‘a favor del cinema en català i de l’avenç que suposa la llei’ catalana. Per la seva banda, la CAL ha animat tothom a assistir dilluns als cinemes que no tanquen; i el grup de Facebook contra la vaga augmenta seguidors a cada minut.

Òmnium posa en dubte els arguments del gremi d’empresaris, que diu que els espectadors deixaran d’anar als cinemes ‘perquè aquests ofereixin la possibilitat de veure les pel·lícules en català’ i recorda que la gent ‘assisteix a les projeccions en català en la mateixa mesura que a les projeccions en castellà’. A més, Òmnium destaca la situació de desigualtat que viu el català en l’oferta cinematogràfica, ‘amb un irrisori 3% de presència als cinemes, fet que no es correspon amb la realitat sociolingüística’. I és per això que es demana si hi ha ‘altres arguments, al marge dels estrictament empresarials, que portin a fer aquesta tancada’, una vaga que és seguida per menys de la meitat de les sales del país.

La CAL fa una crida a assistir dilluns als cinemes que no fan vaga

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) ha fet una crida a assistir dilluns a aquells cinemes que no facin vaga i té previst d’impulsar mobilitzacions de cara a la setmana que ve. La CAL qualifica ‘d’inacceptable’ la ‘pressió del gremi d’empresaris de cinema de Catalunya, tenint en compte que fins ara l’oferta de cinema en català tot just arribava al 3%’. A més, l’entitat recorda que el Grup Balañá va donar suport econòmic a Ciutadans en les passades eleccions.

Dotze mil seguidors al grup de Facebook contra la vagai concentració pacífica

El grup de Facebook creat com a resposta a la vaga anunciada pel gremi d’empresaris ha aconseguit aplegar, en menys de dos dies, dotze mil seguidors. El grup anima a no anar a aquells cinemes que se sumin dilluns a la vaga tancant les sales amb el lema: ‘Si els cinemes fan vaga contra el català, els catalans fem vaga de cinemes’.

I els mateixos impulsors d’aquest grup n’han generat un altre en què convoquen a una concentració dimecres vinent a dos quarts de vuit del vespre a Barcelona, concretament davant del cinema Comèdia entre Passeig de Gràcia i Gran Via. Es tracta d’una protesta pacífica que consistirà fer cua al cinema i demanar a la taquilla quins films fan en català. ‘Posteriorment, exigirem el llibre de reclamacions’, diuen.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any