Notícies

Diumenge  25.10.2009  06:00

Manifestació multitudinària a favor de l'occità a Carcassona

Prop de trenta mil manifestants van reclamar-ne l'oficialitat

Men?ame
 

La manifestació Anem Òc! d'ahir a Carcassona per a la defensa de la llengua occitana fou tot un èxit. Prop de trenta mil manifestants, arribats de tots els territoris de parla occitana, com l'estat francès, la Vall d'Aran i l'estat italià, i de parla catalana, sobretot de Catalunya Nord, van recórrer els carrers i acabaren entrant a la Ciutat Vella de Carcassona. Van reclamar que l'occità esdevingui oficial, s'ensenyi a les escoles i sigui present als mitjans de comunicació.

Aquesta era la segona manifestació a favor de la llengua occitana que es feia a Carcassona, i va ser encara més multitudinària que l'anterior, al 2005, que va aplegar deu mil manifestants. Entre els participants, hi havia Jean-Claude Pérez, batlle de Carcassona i una nombrosa representació de càrrecs electes de diversos partits que, per primer vegada feien causa comuna per la llengua occitana. El seguici va recórrer enmig d'un ambient festiu els carrers de la ciutat i després es va endinsar pel barri de la Tribala cap a la ciutat medieval. Del nostre país van arribar diversos grups de manifestants entre els quals destacava la comitiva arribada de la Catalunya Nord encapçalada per les Escoles Bressola i Unitat Catalana. També hi havia representants del CAOC i un grup de manifestants valencians, entre el quals el músic Toni de l'Hostal.

La manifestació havia estat convocada per l'Institut d'Estudis Occitans, Felibrege, FELCO, Calandreta i Òc-Bi amb la finalitat que el govern francès adapti la legislació a les reclamacions occitanes (manifest en pdf).

La mobilització també va tenir una vessant festiva, atès que van organitzar-se tot d'activitats, com ara un mercat de productes occitans i un festival de música, amb la participació de Joan-Francès Tisnèr, Claudi Martí, Eric Fraj, Lo Pagalhós.