Puigcercós comença la cursa electoral del 2010 fixant el dret de decidir com a ‘eix vital’ d’Esquerra

  • El president d'ERC és proclamat candidat per un 94% dels consellers nacionals

VilaWeb
Redacció
17.10.2009 - 11:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha estat proclamat avui candidat a les eleccions del 2010 en el Consell Nacional que el partit celebra aquest cap de setmana a la Vall de Núria. Puigcercós ha rebut el suport del 94% dels consellers nacionals, amb 145 vots a favor, 9 en blanc i cap en contra. Puigcercós ha situat el dret de decidir sobre la independència de Catalunya com a ‘eix vital’ del partit durant la pròxima legislatura.Davant unes 700 persones entre dirigents, quadres i militants d’ERC, Puigcercós ha entonat un discurs emotiu i solemne amb el record constant del llegat des presidents Francesc Macià i Lluís Companys i de l’Estatut de 1931. Ha triat Núria -‘símbol de la voluntat permanent del poble català de regir-se per les seves pròpies lleis’- per prendre el relleu a Josep Lluís Carod-Rovira com a candidat a les eleccions de 2010. Ha assegurat que assumeix el lideratge electoral d’ERC amb ‘honor, humilitat i responsabilitat’ i amb agraïment pels qui han gestionat l’autonomia els darrers 30 anys, però amb la convicció, ha dit, de la necessitat d’iniciar una ‘nova etapa’ que fixi ‘nous horitzons’.

‘Hem situat el dret de decidir al centre del debat polític’, ha declarat, i ha remarcat que la pròxima legislatura ‘els catalans hem de poder exercir el dret de decidir, de decidir la nostra llibertat i de decidir la nostra independència. Hem de poder decidir allò que volem ser, és un dret democràtic. I ha de ser un eix prioritari per nosaltres, al costat de la justícia social i del canvi de paradigma econòmic’.

Puigcercós, que ha reivindicat ERC com el ‘motor de canvi’ de Catalunya, ha fet una defensa de les conquestes socials històriques impulsades pels republicans, i ha fet un al·legat a favor de la política, ‘l’únic instrument vàlid en democràcia’, perquè ‘l’absènscia de política és la demagògia’. Ha defensat la política com a eina ‘dels que defensem l’honradesa’ per combatre ‘la corrupció i els corruptors’. ‘La dreta no necessita la política: té el poder econòmic, el poder mediàtic i altres poders estratègics’ que ‘la gent planera mai podrà assolir’, ha clamat. Ha considerat èxits d’ERC que la defensa del concert econòmic i la denúncia del dèficit fiscal sigfui al centre del debat polític i haver dotat l’independentisme de pragmatisme i contingut lluny d’essencialismes.

La proclamació de la candidatura de Puigcercós arriba després d’uns dies de tensió entre els sectors pròxims a Puigcercós i els afins a Carod-Rovira, arran de la decisió del president d’ERC de prescindir de Carod a les llistes electorals.

Demà culminarà la proclamació de la candidatura amb una simbòlica ascensió al Puigmal, però abans els càrrecs del partit defineixen els eixos estratègics d’una cursa electoral que durarà un any i que comença ara mateix.

Enllaços
Discurs íntegre de Puigcercós (pdf) després de ser proclamat candidat d’Esquerra.
Bloc de Joan Puigcercós.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any