Vic acorda dedicar una plaça al creador de l’estelada

  • PSC i PxC no se sumen a l'acord de la resta de grups

VilaWeb
Redacció
03.08.2009 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vic serà serà la primera ciutat que tindrà una plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester, considerat dissenyador i difsor de la bandera estelada. Ho ha aprovat el ple de l’ajuntament d’avui amb el vot favorable de CiU, ERC, CUP i ICV i l’abstenció de PSC i Plataforma per Catalunya. D’aquesta manera el PSC ha trencat la unitat del govern municipal, format per CiU, ERC i PSC. La plaça dedicada a Ballester serà l’espai situat davant l’ateneu La Central.CiU, ERC, CUP i ICV, junts

El regidor i portaveu de CiU, Xavier Solà, ha destacat la figura de Ballester com a creador de l’estelada però també n’ha subratllat el seu perfil carlí. Solà ha demanat a ERC i la CUP que no facin de ‘botiguers’ alhora d’atribuir-se el mèrit sobre qui ha estat l’autor la iniciativa de batejar un carrer de la ciutat amb el nom del creador d’aquesta bandera.

La regidora d’ERC, Gràcia Ferrer, ha defensat que s’homentagi Ballester i ha recordat que d’aquesta manera l’equip de govern compleix els compromisos adquirits fa un any quan es va comprometre a enviar la proposta a la comissió municipal que designa els noms dels carrer. el fet que el fundador de l’estelada doni nom a una plaça de Vic. Per Ferrer, l’espai de davant La Central és el millor perquè és un ‘emblema’ de la cultura popular catalana.

Laia Jurado, regidora de la CUP, ha dit que l’opció de donar el nom d’un carrer o plaça a Ballester va ser proposada per ERC com alternativa a la proposta de la CUP de fer onejar permanentment la bandera estelada, ideada per Ballester, a l’ajuntament de la ciutat. Jurado considera que aquesta acció es fa per ‘cobrir l’expedient’ independentista dels republicans perquè la proposta d’altres noms com Lluís Maria Xirinacs està encallada des de fa més temps.

El regidor d’ICV, Xavier Tornafoch, ha votat favorablement a donar el nom de la plaça a Vicenç Albert Ballester perquè no té ‘res en contra’ d’aquesta figura que ha definit com un ‘home de la seva època’. Tot i això ha lamentat que noms com el de l’ex-alcalde republicà Marià Serra i Badell, encara estiguin pendents de tenir ‘el seu espai o homenatge’.

PSC i PxC s’abstenen

El portaveu del PSC, Josep Burgaya, ha dit que al grup els ‘sorprèn’ que Ballester doni nom a un carrer quan altres figures més rellevants no tenen nom al nomenclàtor vigatà ‘com Valentí Almirall, Antoni Rovira i Virgili o Domènec Martí i Julià, aquest darrer més proper a l’independentisme’.

La Plataforma per Catalunya també s’ha abstingut, però per raons diferents. El seu portaveu i cap de l’oposició, Josep Anglada, ha destacat la vessant de Ballester com a defensor de la llengua, però ha dit que l’homenatjat estaria poc content pel mal estat actual de la llengua catalana. Un mal estat que ha atribuït al fenomen migratori ‘principalment procedent del Marroc’.

Resultats electorals a Vic

Les últimes eleccions municipals a Vic van deixar vuit regidors a CiU, quatre al PSC, quatre a la Plataforma per Catalunya, dos a ERC, dos a la CUP i un a ICV. Després de setmanes de converses, van formar govern CiU, PSC i ERC. VilaWeb va tractar de manera especial les eleccions municipals a Vic arran d’aquests resultats sorprenents amb aquest extens reportatge de VilaWeb TV i també va analitzar els possibles pactes electorals en aquest altre reportatge.

Enllaços
VilaWeb TV: L’estelada fa cent anys | Els ajuntaments pengen l’estelada.
VilaWeb TV: Què passat a Vic? | Els possibles pactes electorals a Vic
Més informació a VilaWeb Vic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any