El País Valencià és el territori amb més agressions racistes i feixistes

  • Avui es presenta l'informe RAXEN del Moviment contra la Intolerància

VilaWeb
Redacció
14.07.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Moviment contra la Intolerància presenta avui a l’Octubre de València l’informe RAXEN (pdf) sobre incidents i fets racistes, xenòfobs, antisemites i homòfobs. El País Valencià és on més fets d’aquesta mena s’esdevenen. En vist del tracte d’impunitat política i judicial que s’aplica als agressors, un grup d’entitats ha decidit de constituir la Plataforma d’Acció Popular contra la Impunitat, amb la pretensió d’actuar contra la violència feixista.L’informe RAXEN va començar a publicar-se l’any 1998 i de llavors ençà ha anat seguint, partint dels fets, l’evolució de la violència per motius de raça, origen, religió, orientació sexual… L’informe d’enguany deixa palès com la crisi econòmica ha repercutit en l’increment de la xenofòbia i alerta sobre el creixement de grups neofeixistes, la presència dels quals és especialment visible a internet.

Així doncs, l’informe inclou, per exemple, un vídeo titulat ‘Limpiando Barona’ en què s’ensenyaven pallisses a immigrants ocorregudes en aquest barri valencià. Juntament amb aquesta, al YouTube es van detectar unes altres quinze gravacions d’aquesta mena. En vídeos com ara ‘Barona city’, ‘Arde Barona’ o ‘Barona en Fallas 2008’ es veien grups de violents agredint immigrants i homosexuals, i també trinxant cotxes i mobiliari urbà.

També recull moltes altres agressions, de tota mena, ocorregudes al País Valencià, especialment a la ciutat de València. Violència ultra al futbol; pintades del GAV a València (Ca Revolta, Octubre i Terra), a Sueca (Casal Jaume I Ribera Baixa) i a Monòver (Casal Jaume I); atupades a joves a València i Castelló; destrosses a seus de partits nacionalistes (ERC, BNV)… Aquestes agressions i més es poden consultar, de manera detallada i per ordre cronològic, a l’informe RAXEN.

L’Informe es farà conèixer avui a les dotze en una conferència de premsa, amb l’assistència d’Esteban Ibarra, president del Moviment contra la Intolerància, i de representants de les entitats que integren la Plataforma d’Acció Popular contra la Impunitat. També hi haurà víctimes d’agressions ultres i neonazis.

Plataforma d’Acció Popular contra la Impunitat

Alarmats pel creixement d’agressions de caire feixista, un grup d’entitats valencianes van constituir la Plataforma d’Acció Popular contra la Impunitat. La integren Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Sos Racisme, Ca Revolta, Intersindical Valenciana, Acsud-Las Segovias, CGT la Safor, Associació pro Drets Humans i associacions d’argentins, romanesos, uruguaians, algerians…

El designi principal és de blasmar la poca voluntat política i judicial de contenir els qui no paren de promoure atacs i de portar-ne a terme. L’any 2007, per exemple, se’n comptaren més de 600 a tot el nostre país. Aquesta impunitat va fer possible que l’assassí de Guillem Agulló, Pedro Cuevas, que solament va passar quatre anys a la presó, es presentés a les eleccions municipals del 27 de maig de 2007, dins la llista del partit ultradretà Alianza Nacional, de Xiva de Bunyol.

Un altre dels objectius és de donar suport a les víctimes. Per això la Plataforma s’ha presentat com a acusació popular en el sumari de l’anomenada ‘Operació Pànzer’, l’acció judicial més gran fins ara contra presumptes militants neonazis.

Enllaços
Notícies relacionades a VilaWeb: El Tívoli de Burjassot s’omple per recordar Guillem Agulló.
VilaWeb TV: Familiars i amics de Guillem Agulló denuncien la impunitat nazi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any